2014-01-14 11:41Pressmeddelande

Västerbotten vann julklappsligan 2013

null

253 invånare i Västerbotten köpte goda julklappar i Webaid, Läkarmissionens biståndsbutik på nätet, under julhandeln. Det innebär att Västerbotten för andra året i rad kom på första plats i landet. Totalt köptes hela 6 506 julklappar för 1 396 347 kronor i Webaid under julhandeln, vilket är nytt rekord.

– Men de verkliga vinnarna i julklappsligan är mottagarna i fattiga länder som får sådant som rent vatten, möjlighet att föda sitt barn på sjukhus eller att starta ett eget företag, säger Conny Sjöberg, insamlingsansvarig på Läkarmissionen.

Julklappsligan är en sammanställning av hur många gåvor invånarna i Sveriges län har köpt under december på Webaid, Läkarmissionens biståndsbutik på nätet, i relation till folkmängden i länet. I Västerbotten köpte invånarna 97,2 gåvor per 100 000 invånare under december 2013, vilket placerar länet på första plats i ligan för andra året i rad. Totalt i landet köptes hela 6 506 julklappar för sammanlagt 1 396 347 kronor på Webaid under julhandeln, vilket är nytt rekord.

– Julklappsligan ger naturligtvis inte en heltäckande bild av hur många svenskar som köper goda julklappar, eftersom den bara baseras på vår egen försäljning. Men det ger ändå en fingervisning om hur det ser ut i länen, säger Conny Sjöberg.

Den populäraste julklappen i år har varit att betala kostnaden för att en kvinna ska få en säker förlossning på Panzisjukhuset i östra DR Kongo. Hela 984 personer i Sverige valde att ge det som gåva i december. Det påverkades troligtvis av att Denis Mukwege, som är chefsläkare vid Panzisjukhuset, tog emot en Right Livelihood Award i Stockholm i december 2013. Utmärkelsen och en nyutkommen bok, har skapat stor uppmärksamhet kring Panzisjukhuset och den mycket svåra situationen för kvinnorna i regionen.

– När ni tar ett beslut om att stödja gravida kvinnor så räddar ni liv. Jag vill bara säga att er handling är väldigt viktig för vårt samhälle, för familjer, för kvinnor och för barnen i Kongo, säger Denis Mukwege som tack till alla givare.

Webaid är öppen året runt och det går att handla gåvor för alla tillfällen där, inte bara julklappar. Gemensamt för gåvorna i Webaid är att de hjälper utsatta människor att förändra sina livsvillkor, oftast genom hjälp till självhjälp.

Bildtext: ”Er handling är väldigt viktig för vårt samhälle, för kvinnor och för barnen i Kongo”, säger Denis Mukwege som tack till alla i Sverige som har bidragit till att kvinnor i östra DR Kongo kan föda barn på sjukhus.
Bild på Denis Mukwege finns här.

Bildtext: ”Detta är mitt allra första barn. Jag är tacksam att jag kunde komma hit och föda, för jag hade inte haft råd att betala själv för en förlossning på sjukhus”, säger Mangaza Lwaboshi 24 år gammal.
Bild på Mangaza Lwaboshi finns här.

För mer information, kontakta gärna:
Conny Sjöberg, insamlingsansvarig, 08-620 02 37 
conny.sjoberg@lakarmissionen.se

Eva Nordenstam, informationsansvarig, 08-620 02 08 
eva.nordenstam@lakarmissionen.se

Fakta nedan:
- De tio populäraste biståndsjulklapparna i Webaid julen 2013
- Så kan du stödja Läkarmissionen

De tio populäraste biståndsjulklapparna i Webaid julen 2013
1. Föda barn på sjukhus, Kongo
2. Matpaket, Syrien
3. Skolmat, Rwanda
4. Trädplantering, Moçambique
5. Får, Burkina Faso
6. Get, Nepal
7. Oxe, Uganda
8. Stöd till Panzisjukhuset, Kongo
9. Kycklingar, El Salvador
10. Träd, Sydsudan

Så kan du stödja Läkarmissionen
- Köp en förlossning till en kvinna i Kongo i Webaid och ge en gåva som verkligen betyder något. Du kan även välja mellan ett 30-tal andra olika produkter. Själv får du ett fint gåvobevis att ge bort.
Bli en Skyddsängel och hjälp övergivna och ensamma barn i exempelvis Sydafrika att få en ny framtid.
- Eller välj något annat av våra projekt som du vill stödja. Samtliga finns beskrivna på vår hemsida, www.lakarmissionen.se.

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2013 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell