2013-01-09 16:07Pressmeddelande

Västerbotten vann julklappsligan 2012

null

Under julhandeln 2012 var invånarna i Västerbotten bäst i landet på att köpa goda julklappar i Läkarmissionens WebaidShop och därmed vinner länet årets julklappsliga. På andra plats kom Dalarna och på tredje plats kom Stockholms län. Totalt köptes hela 7 343 julklappar för 1 538 848 kronor i WebaidShop under december månad, vilket är nytt rekord.

– Vi på Läkarmissionen vill både gratulera och tacka vinnarna i årets julklappsliga, för de är inte de enda vinnarna. Varje gåva från WebaidShop når fram till en utsatt människa någonstans i världen, och det är den största vinsten, säger Conny Sjöberg, insamlingsansvarig på Läkarmissionen.

Julklappsligan är en sammanställning av hur många gåvor invånarna i landets alla län har köpt i WebaidShop, Läkarmissionens biståndsbutik på nätet, under december månad i relation till folkmängden i länet. I Västerbotten köpte invånarna 94 gåvor per 100 000 invånare under december 2012, vilket var landets högsta andel.

Gemensamt för alla gåvorna i WebaidShop är att de hjälper utsatta människor att förändra sina livsvillkor, oftast genom hjälp till självhjälp. Eftersom varje gåva når fram till en utvald mottagare finns de i ett begränsat antal och kan alltså ta slut, men då finns det andra att välja på som gör minst lika gott. WebaidShop är öppen året runt, så det går även att handla annat än julklappar där.

– Genom att gå ut med julklappsligan vill vi bidra till att sprida kunskap om goda julklappar i hela landet. Eftersom ligan bara baseras på vår egen försäljning ger den naturligtvis inte en heltäckande bild av hur många svenskar som köper goda julklappar, men det ger ändå en fingervisning om hur det ser ut, säger Conny Sjöberg. 

Fakta nedan:
- De tio populäraste julklapparna i WebaidShop under december 2012
- Så kan du stödja Läkarmissionen

För mer information, kontakta gärna:
Conny Sjöberg, insamlingsansvarig, 08-620 02 37
conny.sjoberg@lakarmissionen.se

Eva Nordenstam, informationsansvarig, 08-620 02 08
eva.nordenstam@lakarmissionen.se

De tio populäraste julklapparna i WebaidShop under december 2012
1. Skolmat till barn i Rwanda
2. Får till kvinnor i Burkina Faso
3. Oxe till familj i Uganda
4. Trädplantering i Moçambique
5. Julklappar till barn i Etiopien
6. Kycklingar till kvinnor i Burkina Faso
7. Get till familj i Nepal
8. Trädplantering i Sudan
9. Nödhjälp att klara vintern till flyktingar från Syrien
10. Förlossning på sjukhus i Kongo

Så kan du stödja Läkarmissionen
Bli Skyddsängel och hjälp övergivna och ensamma barn i Sydafrika att få en ny framtid.
- Nästa gång du ska ge bort en present, handla i WebaidShop och ge en gåva som verkligen betyder något. Du kan välja mellan allt från pygméhus till säkra förlossningar, rent vatten och välling. Själv får du ett fint gåvobevis.
- Eller välj något annat av våra projekt som du vill stödja. Samtliga finns beskrivna på vår hemsida, www.lakarmissionen.se. 

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2011 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell