Måndagen den 13 februari börjar Vänliga Veckan. I år är temat vänlighet mot någon som jobbar, ett tema som har hängt med ända sedan starten 1946. För även om vi behöver andras hjälp för att klara vardagen kanske vi inte alltid visar vår uppskattning.
– Vänliga Veckan är den perfekta ursäkten för att göra saker som annars kan kännas lite konstiga. Att säga tack för skjutsen till busschauffören, berätta för barnens lärare vilket bra jobb de gör eller ge en kollega en komplimang, säger Eva Nordenstam von Delwig, informationsansvarig på Läkarmissionen.
Vänliga Veckan infaller årligen i februari samma vecka som alla hjärtans dag, i år mellan den 13 och 19 februari. Den genomförs på initiativ av Läkarmissionen, en svensk biståndsorganisation som grundades av samme man som också startade Vänliga Veckan: eldsjälen Harry Lindquist. Läkarmissionen arbetar egentligen med internationellt bistånd, men som ett arv från Lindquist lyfter man också vänligheten en vecka varje år.
I år har Läkarmissionen fått draghjälp av företaget Habitud, som arbetar med att hjälpa individer och organisationer att skapa nya och mer ändamålsenliga vanor genom olika forskningsbaserade utmaningar. Deras utmaningar har inspirerat årets Vänlighetsutmaningar, som finns på lakarmissionen.se/vanligaveckan för den som behöver lite hjälp med att komma igång.
– Vänliga Veckan är ett utmärkt tillfälle att träna in nya vanor. Genom att sprida vänlighet kan en enskild medarbetare bidra till att lyfta en hel organisation. Tänk då vad som händer om många gör samma sak – även ute på stan och hemma i familjen, säger Gustav Nilsson, legitimerad psykolog och en av medarbetarna på Habitud.
– De flesta av oss är beroende av andras insatser för att få ihop tillvaron. Men hur ofta ger vi uppskattning till våra vardagshjältar? Ta Vänliga Veckan som ursäkt i år och var lite extra vänlig mot någon som jobbar! säger Eva Nordenstam von Delwig.
Tips om hur man kan vara vänlig mot någon som jobbar och mer information om Vänliga Veckan finns på lakarmissionen.se/vanligaveckan.
För mer information, kontakta gärna:
Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen, 08-620 02 08, eva.nordenstam@lakarmissionen.se
Om Vänliga Veckan
Vänliga Veckan startade 1946, efter att eldsjälen Harry Lindquist hade fått höra en minst sagt tråkig berättelse. Det var en trafikräknare som under sex timmar hade sett 12 människor som log och 15 som såg nöjda ut, medan 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. Så ville inte Harry Lindquist att människor skulle ha det och därför startade han Vänliga Veckan med vänlighet i trafiken, på arbetet och i hemmet som ledord. Harry Lindquist grundade också Läkarmissionen, som står bakom Vänliga Veckan. I år är det vecka 7 som är Vänliga Veckan, den 13-19 februari, och årets tema är vänlighet mot någon som jobbar. Mer information finns på www.vanligaveckan.se.
Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2016 förmedlade vi mer än 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd.
Läs mer på lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.