2014-02-05 11:25Pressmeddelande

Vänliga Veckan lanseras på nytt

null

Vänlighet behövs även i vår tid, därför återlanserar i år Läkarmissionen den svenska klassikern Vänliga Veckan. När den startades 1946 av författaren Harry Lindquist var det med önskan om ”sju lyckliga dagar som kan bli flera” och ledorden var vänlighet i trafiken, på arbetsplatsen och i hemmet. Vid återlanseringen av Vänliga Veckan läggs även vänlighet på nätet till.

– Vänlighet är kopplat till generositet, att ge utan att förvänta sig något tillbaka. Man kan le mot någon på bussen men också tänka på den som inte har det lika bra som man själv. Vänlighet har förmågan att smitta av sig så när vi är vänliga mot varandra sprider det sig som ringar på vatten, säger Johan Lilja direktor för Läkarmissionen.

Biståndsorganisationen Läkarmissionen startades ursprungligen av tidningen Svenska Journalen, som också instiftade Vänliga Veckan. Bakom tidningen och dessa satsningar stod författaren Harry Lindquist. Läkarmissionen kommer från och med i år att väcka liv i Vänliga Veckan, som är en del av organisationens historia. Tidigare låg veckan under hösten, men den kommer från och med nu att infalla tredje veckan i februari, vilket i år är vecka sju.

Vänliga Veckan startade 1946, när andra världskriget var färskt i människors minne. Grunden till Vänliga Veckan var en trafikräknare som berättade att under de sex timmar som hans pass varade hade han bara sett 12 människor som log, medan han tyckte att 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. Författaren Harry Lindquist ville göra något för att förändra detta. Han önskade ”sju lyckliga dagar som kan bli flera” och ledorden var vänlighet i trafiken, på arbetet och i hemmet. Till detta läggs nu även ledordet om vänlighet på nätet med hashtaggen #vänligaveckan.

– Vänliga Veckan är ett fantastiskt arv och vi vill se det som en möjlighet att bidra med lite ljus i februarimörkret. Vårt mål är att inspirera till ett vänligare samhälle, en vänligare värld och inte minst ett vänligare samtalsklimat på nätet, säger Johan Lilja.

För Läkarmissionen är inte Vänliga Veckan i första hand en insamlingskampanj för den egna verksamheten, utan syftet är att uppmuntra till ökad vänlighet i samhället. Det finns många sätt att vara vänlig på och många organisationer som är beroende av människors generositet.

– Det finns så mycket man kan göra. Ett tips är att passa på att lämna kläder och andra prylar till en second hand-butik under Vänliga Veckan. Det behöver inte vara till Läkarmissionens butiker, utan välj en som finns nära dig, säger Johan Lilja.

För mer information, kontakta gärna:
Eva Nordenstam, informationsansvarig, 08-620 02 08
eva.nordenstam@lakarmissionen.se

Johan Lilja, direktor Läkarmissionen, 08-620 02 20
johan.lilja@lakarmissionen.se

Bild och bildtext:
En bild på Johan Lilja finns här.
Bildtext: ”Vänlighet är kopplat till generositet, att ge utan att förvänta sig något tillbaka. Man kan le mot någon på bussen men också tänka på den som inte har det lika bra som man själv.”

Länk till bild på Vänliga Veckans logotyp:
http://www.lakarmissionen.se/portal/pls/portal/docs/1/2308005.JPG

Länk till Läkarmissionens sida om Vänliga Veckan:
www.lakarmissionen.se/vanliga_veckan

Fakta och länkar nedan:
- Fakta om Vänliga Veckan
- 5 tips för en vänligare vecka
- 5 organisationer du kan stödja

Fakta om Vänliga Veckan
- Startades 1946 av Harry Lindquist och tidningen Svenska Journalen.
- I många år delades utmärkelsen Årets vänligaste svensk ut i samband med veckan.
- Fokus låg från början på vänlighet i trafiken, men även i hemmet och på arbetsplatsen. Till detta läggs nu även ledordet om vänlighet på nätet.
- 1999 slutade Svenska Journalen att driva Vänliga Veckan.
- Vänliga Veckan inföll tidigare i november, men ligger nu under vecka sju, det vill säga den tredje Veckan i februari vilket i år är vecka sju.
- Alla hjärtans dag, den 14 februari, infaller som regel under vecka sju.
- Hashtagg är #vänligaveckan.

5 tips för en vänligare vecka

- Var vänlig mot någon som du inte känner
Att lämna sin sittplats på bussen eller hålla upp en dörr ger många gånger mer energi än det tar, eftersom någon märker att du visar omtanke.

- Samla dina gamla kläder och skänk bort dem
Att återanvända kläder och andra saker är bra för miljön. Genom att ge sakerna till någon biståndsorganisation gör de ännu mer nytta. Läkarmissionen har utnämnt lördagen den 15 februari till Klädinlämnardagen. Gör det till en tradition att rensa skåpen och komma iväg till en second hand-butik en gång om året.

- Skicka en vänlig hälsning
Via Läkarmissionens Facebook-sida kan du lyfta fram en vän, en förälder, busschauffören eller någon annan som du tycker har varit lite extra vänlig den senaste tiden: www.facebook.com/lakarmissionen Du kan utse en eller flera personer och lämna din motivering till varför just de ska få en vänlig hälsning. Du kan även rösta på andras bidrag och hjälpa till att sprida vänlighet, helst över hela nätet! Du kan även skicka ett E-hälsning på Läkarmissionens hemsida till någon som du tycker har förtjänat ett tack eller lite uppmuntran – då kan du samtidigt bida med en liten gåva till Läkarmissionens hjälparbete: http://www.lakarmissionen.se/portal/page/portal/lakarmissionen/Bidra_och_hjalp/E-vykort

- Ring det där samtalet
Det finns säkert någon släkting eller vän som du vet skulle bli glad om du hörde av dig. Passa på att ta dig den tiden under Vänliga Veckan, varför inte på Alla hjärtans dag?       

- Starta en insamling
Genom att till exempel ställa fram en insamlingsbössa för en organisation på jobbet kan du göra det lättare för folk att ge ett bidrag. En annan möjlighet är att samla in kläder på din arbetsplats eller i din trappuppgång och hjälpa till att transportera dem till någon biståndsorganisation.

5 organisationer du kan stödja

- Stadsmissionen arbetar med att göra skillnad för mer än 1 000 människor som lever i speciellt tuffa livssituationer i Stockholm.
- Världsnaturfonden WWF arbetar världen över för att bevara unika ekosystem, regnskogar och marina miljöer.
- Bris bistår utsatta barn och unga med råd och stöd, samt underlätta för denna grupp att föra en dialog med vuxna.
- Blomsterfonden har fem anläggningar med seniorboende med en omfattande social verksamhet som stöd, tre äldreboenden, egen hemtjänst samt hushållsnära tjänster (RUT).
- Läkarmissionen har en biståndsbutik på nätet, Webaid, där du enkelt kan köpa en present till någon du tycker om, som är en gåva till projekt i fattiga delar av världen. Du kan till exempel ge bort rent vatten eller tillgång till toaletter. Du kan även bli Skyddsängel hos Läkarmissionen, vilket betyder att du regelbundet ger ett ekonomiskt bidrag till övergivna barn i exempelvis Sydafrika. 

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2013 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell