Måndagen den 8 februari börjar Vänliga Veckan och i år firar den klassiska veckan 70 år. Sedan 1946 har Vänliga Veckan påmint människor om att vara extra vänliga mot varandra i hemmet, i trafiken och på arbetsplatsen. Eftersom det i år är jubileum, vill Läkarmissionen också uppmuntra till extra vänlighet mot alla som fyllt 70 år.
– Vänliga Veckan är den perfekta ursäkten för att göra saker som annars kan kännas lite konstiga. Att le lite extra mot folk på stan, ge komplimanger på jobbet eller ta kontakt med någon man inte hört av sig till på länge, säger Eva Nordenstam von Delwig, informationsansvarig på Läkarmissionen.
Vänliga Veckan infaller årligen i februari samma vecka som alla hjärtans dag, i år mellan den 8 och 14 februari. Den genomförs på initiativ av Läkarmissionen, en svensk biståndsorganisation som grundades av samme man som också startade Vänliga Veckan: eldsjälen Harry Lindquist. Vänliga Veckan genomfördes första gången redan 1946, efter att Harry Lindquist känt att han måste göra något åt att svenskarna såg så ledsna ut.
Läkarmissionen startade 1958 och har sedan dess arbetat med internationellt bistånd. Men som ett arv från Harry Lindquist driver Läkarmissionen också Vänliga Veckan, som inte alls handlar om bistånd utan att lyfta vikten av att vara vänlig mot de vi möter i vardagen – hemma, på jobbet och i trafiken. Kopplat till 70-årsjubiléet har årets Vänliga Veckan också ett ytterligare tema, där Läkarmissionen uppmanar till extra vänlighet mot människor som är 70 år eller äldre.
– Om man behöver lite hjälp på traven så kan man testa en av våra vänlighetsutmaningar. De finns på vanligaveckan.se och är lätta att dela med sina vänner om man vill sprida vänligheten vidare, säger Eva Nordenstam von Delwig.
Om Vänliga Veckan
Vänliga Veckan startade 1946, efter att eldsjälen Harry Lindquist hade fått höra en minst sagt tråkig berättelse. Det var en trafikräknare som under sex timmar hade sett 12 människor som log och 15 som såg nöjda ut, medan 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning. Så ville inte Harry Lindquist att människor skulle ha det och därför startade han Vänliga Veckan med vänlighet i trafiken, på arbetet och i hemmet som ledord. Harry Lindquist grundade också Läkarmissionen, som står bakom Vänliga Veckan. I år är det vecka 6 som är Vänliga Veckan, den 8-14 februari, och årets tema är vänlighet mot 70-plussare. Mer information finns på www.vanligaveckan.se.
Bild och bildtext
12-åriga Doris har pratat med sin farfar Palle om vänlighet. ”Jag tycker att visa vänlighet är att ta det fösta steget och hälsa. Alla behöver få ett hej – det sitter aldrig fel”, säger Doris. Fotograf: Malin Aronsson.
Så kan du stödja Läkarmissionen
- Köp en kurs för blivande fosterföräldrar i Sydafrika i Läkarmissionens gåvoshop och ge en gåva som verkligen betyder något. Du kan även välja mellan ett 30-tal andra olika produkter. Själv får du ett fint gåvobevis.
- Bli en Skyddsängel och hjälp övergivna och ensamma barn i exempelvis Sydafrika att få en ny framtid.
- Eller välj något annat av våra projekt som du vill stödja. Samtliga finns beskrivna på vår hemsida, www.lakarmissionen.se.
Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2013 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.