2018-05-23 20:49Pressmeddelande

Välkända mammor låter förlossningsväskan rädda liv

null

Cecilia Blankens, Emma Green och Ann Söderlund är några av profilerna som går samman och auktionerar ut personliga förlossningsväskor till förmån för Läkarmissionens arbete för säkra förlossningar i DR Kongo och Tanzania.

Nu närmar vi oss mors dag som för många innebär presenter och firande av alla mammor. Men tittar vi bortom Sverige och andra mer privilegierade länder ser förutsättningarna för att bli mamma annorlunda ut. Själva förlossningsväskan som många kvinnor i väst lägger stor trygghet och tillit vid är ett extra tydligt exempel på hur det skiljer sig mellan länder.

Bluetooth-högtalare och godis på förlossningslistan bland svenskar
Just listor över vad man bör packa i sin förlossningsväska inför BB blir allt mer populärt att tipsa om från såväl tidningsmagasin som från svenska profiler i deras egna kanaler. Men förutom praktiska saker som mjuka kläder, bröstvårtskräm och blöjor blir tips om Bluetooth-högtalare, godis, kamera och tofflor minst lika stora delar av tipslistan.

– Med exempel som förlossningsväskan blir skillnaderna mellan länder tydlig. I DR Kongo lägger många sin förhoppning vid att överleva sin förlossning snarare än att packa mjukisbyxor. Men istället för att skapa dåligt samvete vill vi använda trenden med förlossningslistor till att samla in pengar och hjälpa andra blivande mammor, säger Eva Nordenstam, Informationsansvarig Läkarmissionen.

För att bidra till säkra förlossningar för utsatta kvinnor har 13 svenska profiler, som själva är mammor, tagit fram varsin förlossningsväska. Varje profil har lagt i sina personliga favoriter, allt från laxermedel och mjukt toapapper till cashmerestrumpor och polaroidkamera. Väskorna auktioneras ut på Tradera till förmån för Läkarmissionens arbete för säkra förlossningar och har redan fått hundratals bud.

– Vi på Läkarmissionen vill lyfta fram de inte lika lyckligt lottade mödrarna under mors dag och hylla den kraft som finns hos mammorna i Sverige, som bidrar och stödjer dessa, säger Eva Nordenstam.

Varje dag dör ca 830 kvinnor i samband med sin graviditet och förlossning, de allra flesta helt i onödan. Läkarmissionen arbetar i bland annat Tanzania och DR Kongo för att ge bättre mödravård, öka andelen säkra förlossningar och ge bra neonatalvård och eftervård för bebisar och mammor. 

Totalt auktioneras 13 väskor ut och signeras av:

 • Amie Bramme Sey - utgör ena halvan av den populära podcastduon Raseriet och tävlade under hösten i SVTs På Spåret där hon kom tvåa. 
 • Sofia Ståhl - personlig tränare, föreläsare och driver Sveriges största och mest prisbelönta träningsblogg ”PT-Fia”.
 • Cecilia Blankens - bor i Los Angeles, är grundare av skomärket Blankens, poddar och bloggar på Femina.se.
 • Peppe Öhman - journalist, författare och poddare, bosatt i Los Angeles.
 • Ann Söderlund - bollar sex barn och titlar som författare, programledare, journalist, poddare för att nämna några.
 • Nina Campioni - journalist, författare och programledare, bosatt i Stockholm, bloggar på elle.se. Driver podden ”Vattnet går” om förlossningar, samt är medförfattare till boken med samma namn.
 • Louise 

  Edlund

   Winblad - illustratör och författare och driver seriedagboken Hej Hej Vardagom att vara småbarnsförälder.

 • Emma Green - höjdhoppare med VM-brons på hyllan, bloggar om inredning, mat och livet som nybliven mamma.
 • Linda Reaide - bor i Stockholm och bloggar om shopping, mat och familjeliv.
 • Emilia Bergmark – Jiménez - Stockholmsbaserad fotograf med kärlek för det analoga.
 • Chrystelle Eriksberger - bosatt i Stockholm, fotograf och modell som bloggar om mode på Baaam.se.
 • Anja Forsnor Wärn - poddare, mamma, författare och hälsorådgivare som gärna skriver om träning, mat och hälsa.
 • Karin Bastin - Hollywoodbaserad inredningsbloggare som lever och inreder enligt devisen ”More is more”. Driver podden Veckans bläcka tillsammans med Jennie Hammar.


Kampanjen på Tradera: https://www.tradera.com/campaign/forlossningsvaskan

Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. 

Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell