2009-03-17 09:24Pressmeddelande

Trots Al Bashirs beslut: Läkarmissionen kvar i Sudan

null

Sudans president Omar Al Bashirs beslut att kasta ut alla hjälporganisationer ur Sudan berör inte Läkarmissionens projekt, som därför kan fortsätta som vanligt.

Läkarmissionen stöder, via lokala partners på plats, flera olika hjälpinsatser i Sudan. Samtliga dessa insatser fortsätter tills vidare som förut.

- Vi hoppas att den nu uppkomna situationen ska kunna lösas. Hundratusentals människor i Sudan är i desperat behov av humanitär hjälp och vi fortsätter att hjälpa dem så länge som det är möjligt för oss att genomföra arbetet på ett bra sätt. Hittills har våra hjälpinsatser i Sudan inte påverkats av krisen, säger Läkarmissionens direktor Kjell Andersson.

Flyktinglägret Mayo söder om huvudstaden Khartoum är ett av Läkarmissionens fokusområden i Sudan. Här färdigställs i dagarna en vårdcentral med tuberkulosklinik och latriner. Primärhälsovårdskliniken beräknas förändra livet för många i lägret, som totalt rymmer 450 000 människor.

Läkarmissionen stöder också ett trädplanterings- och matprojekt i Juba i södra Sudan. Över 800 000 träd ska planteras under tre år. Dessutom säkrar man tillgången till vatten för människor i området.

Inför framtiden planerar Läkarmissionen en satsning på sjukvård i södra delen av landet samt att borra fler brunnar i Darfur.

Se även:

Läkarmissionen stannar kvar i Sudan

Deras vårdcentral har inget tak

Här hjälper Läkarmissionen i Sudan


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell