2013-05-20 15:01Pressmeddelande

Tänk om 521 svenska kvinnor skulle ha dött i barnsäng förra året

null

På söndag är det Mors dag och dags att fira alla mammor i Sverige. En annan sak värd att fira är vår låga mödradödlighet. Om vi hade haft samma förhållanden som Tanzania skulle nämligen 521 svenska kvinnor ha dött i barnsäng under 2012. Förra året fick nästan 700 kvinnor i Tanzania en säker förlossning tack vare svenska folkets Mors dag-gåvor till Läkarmissionen.

– Det är aldrig helt riskfritt att föda barn. Även i ett rikt land som Sverige kan resurserna ibland vara knappa. Men på många platser är det snarast ett mirakel om allt går bra, med tanke på förutsättningarna. Ett sätt att minska mödradödligheten är att fler får föda barn på sjukhus, vilket inte alltid är självklart, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Mödradödligheten skiljer sig kraftigt åt mellan olika länder. Enligt den senaste statistiken från FN dog 4 mödrar per 100 000 levande födda barn i Sverige år 2010. I Tanzania var motsvarande siffra 460 mödrar per 100 000 levande födda barn, alltså mer än hundra gånger fler än i Sverige. Om mödradödligheten i Sverige hade varit lika hög som i Tanzania skulle alltså 521 svenska kvinnor ha dött i barnsäng förra året, eftersom det föddes 113 117 barn i landet under 2012.

De senaste åren har Läkarmissionen fokuserat på säkra förlossningar i Afrika inför Mors dag. Bara under förra året gav svenska folkets Mors dag-gåvor till Läkarmissionen 684 kvinnor i Tanzania möjlighet att föda barn på sjukhus och därmed en bättre chans att överleva. Många av dem kom till Nkingasjukhuset, som är ett av de sjukhus Läkarmissionen stödjer.

– Att ge bort en förlossning på Nkinga-sjukhuset i Mors dag-present kostar 215 kronor och kan betyda skillnaden mellan liv och död för en kvinna i Tanzania. Många som kommer dit är svaga och sjuka och har inte råd att betala för vården även om de verkligen behöver den, säger Eva Nordenstam.

Fotnot: Den 18–22 maj kommer Läkarmissionens Johanna Kratz att vara på plats i Tanzania, bland annat på Nkinga-sjukhuset, och ställer gärna upp på telefon- eller webbintervjuer förutsatt att teknik och infrastruktur fungerar. I annat fall är hon åter i Sverige den 23 eller 24 maj. Johanna nås på telefon 070-193 77 13 eller johanna.kratz@lakarmissionen.se.

Mer material nedan:
- Så kan du ge bort en säker förlossning i Mors dag-present
- Länk till bild och bildtext
- Länk till FN:s statistik om mödradödlighet
- Faktaruta: Fler förslag till Mors dag-presenter

För mer information, kontakta gärna:
Eva Nordenstam, informationsansvarig Läkarmissionen, 08-620 02 08
eva.nordenstam@lakarmissionen.se

Så kan du ge bort en säker förlossning i Mors dag-present
Gå in på Läkarmissionens Webaid på nätet och fyll i alla uppgifter. När allt är klart får du ett gåvobevis att ge till den mamma du vill fira på Mors dag.

Länk till bild och bildtext (fotograf: Margareta Edin)
Tabita, 25 år, födde tvillingar på Nkingasjukhuset tidigt på morgonen den 22 februari i år. Hon blödde kraftigt, vilket är vanligt eftersom livmodern blir mer uttänjd vid tvillingförlossningar. Men som tur var fanns det blod med rätt blodgrupp tillgängligt på sjukhuset, vilket kan ha räddat hennes liv. Allt gick bra och två dagar senare kunde hon gå hem med sönerna Kulwa, ”den förste”, och Doto, ”den andre”. 

Länk till FN:s statistik om mödradödlighet
Uppgifterna om mödradödlighet i olika länder är hämtade från FN:s officiella sida för uppföljning av millenniemålen. Statistiken uppdaterades senast den 2 juli 2012, men de senaste siffrorna avser 2010.

Faktaruta: Fler förslag till Mors dag-presenter
- Bli Fotbollsförälder och låt flickor i Mocambique få samma chans som pojkar till fysisk och social träning genom idrott.
- Bli Skyddsängel och hjälp övergivna och ensamma barn i Sydafrika att få en ny framtid.
- Eller välj något annat av våra projekt som du vill stödja. Samtliga finns beskrivna på vår hemsida, www.lakarmissionen.se

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2012 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell