2013-02-28 15:46Pressmeddelande

Tälten i Bekaadalen räcker inte till flyktingströmmen från Syrien

Trots att nya flyktingar från Syrien anländer varje dag till Bekaadalen i Libanon saknas reguljära flyktingläger. Tälten räcker inte till och vädret gör den sanitära situationen mycket svår. Nu ökar flyktingströmmen.

– Det blir allt svårare för de familjer som sedan tidigare har flytt till Libanon att hjälpa de nyanlända, säger Conny Sjöberg på Läkarmissionen som nyligen har besökt Bekaadalen.

Så många som 5 000 människor flyr från Syrien till grannländer varje dag. Men i Bekaadalen i östra Libanon finns det inga reguljära flyktingläger. Familjer får därför slå sig ner där de kan på åkrar och tomter där de får hyra en liten bit mark. Det är vanligt att familjer inte har råd att betala markhyran, eftersom det knappt finns några jobb att få under vintern. Då tvingas allt fler att dela sina provisoriska tält, filtar och madrasser med nyanlända.

– Under dessa kalla och ofta leriga förhållandena med väldigt få toaletter och tvättmöjligheter är det lätt att drabbas av sjukdomar, säger Conny Sjöberg.

Läkarmissionen fortsätter sin akuta insats i östra Libanon, som en av få hjälporganisationer på plats. Hittills har 8 000 av de mest utsatta fått hjälp med vinteranpassade tält, kaminer, madrasser, filtar, husgeråd, vatten och enklare sjukvård.

– Vår lokala partner i Libanon arbetar hårt för att kunna hjälpa fler flyktingar under de närmsta månaderna. Behovet av bostäder, toaletter och tvättmöjligheter är enormt och nu behövs framförallt pengar för att kunna genomföra insatserna, säger Marcus Holmgren, katastrofsamordnare på Läkarmissionen.

För mer information, kontakta gärna:
Conny Sjöberg, insamlingsansvarig på Läkarmissionen 08- 620 02 37
conny.sjoberg@lakarmissionen.se

Marcus Holmgren, katastrofsamordnare Läkarmissionen 08- 620 02 26
marcus.holmgren@lakarmissionen.se

Fakta om hjälpinsatsen i Bekaadalen:
- Läs mer på vår hemsida om hjälpinsatsen i Bekaadalen.

Så kan du stödja Läkarmissionen:
- Hjälp flyktingarna från Syrien att klara vintern genom att ge en gåva.
- Bli Skyddsängel och hjälp övergivna och ensamma barn i Sydafrika att få en ny framtid.
- Eller välj något annat av våra projekt som du vill stödja. Samtliga finns beskrivna på vår hemsida, www.lakarmissionen.se. 

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2012 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell