2017-12-20 12:01Pressmeddelande

Tack till Sveriges 19 995 julklappshjältar!

null

Spridda över hela landet finns nästan 20 000 barn som genom Läkarmissionens kampanj Aktion Julklappen gör årets jul gladare för lika många barn i östra Europa. Barn som annars kanske inte får några presenter. 20 000 riktiga julklappshjältar!

–Tänk att någon i Sverige har gjort den här julklappen till mig. Så många fina saker. Och ett fint kort! säger 7-årige David, som är mest glad över kortet med hälsningen från ett svenskt barn.

David och hans bästa vän Simon bor på centret Liv & Ljus i Rumäniens huvudstad Bukarest. Där finns totalt 42 barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar. En del föräldrar är sjuka, andra är för fattiga för att ta hand om barnen och en del lever inte längre. Liv & Ljus hjälper barnen att hitta en ny familj, men fram till dess får de bo på centret.

Julklappshjältarnas paket delas ut i fattiga familjer, på skolor, barnhem och sjukhus i Rumänien, Moldavien och Ukraina och är ibland de enda presenterna barnen får. Paketen från de svenska julklappshjältarna löser så klart inte barnens livssituation, men de bidrar med något som också är viktigt: en stund av glädje över att någon långt bort tänker på en.

– Den enorma orättvisan gör att man känner sig rätt liten. Behoven är så mycket större än vad en julklapp kan rymma. Men paketen betyder jättemycket för barnen, så alla julklappshjältar kan verkligen vara stolta över sin insats, säger Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen på Läkarmissionen.

Aktion Julklappen innebär att julklappshjältar runt om i hela Sverige slår in julklappar till barn i östra Europa tillsammans med en personlig hälsning. Sedan 1998 har mer än en halv miljon paket delats ut i bland annat Ukraina, Georgien, Moldavien och Rumänien. I år blev det nästan 20 000 från hela landet.

För att det ska bli rättvist för barnen som får paketen innehåller alla julklappar samma saker, bland annat tvål, tandborste, färgkritor, skrivblock och en tablettask. De barn i Sverige som har gett klappar får ett diplom och ett tack för sin insats.


För mer information, kontakta gärna:

Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen på Läkarmissionen, 08-620 02 06, helen.karlstrom@lakarmissionen.se


Fakta om Aktion Julklappen

- Aktion Julklappen är ett samarbete mellan hjälporganisationerna Läkarmissionen och

Human Bridge.

- Sedan 1998 har mer än en halv miljon barn i östra Europa fått julklappar av svenska julklappshjältar.

- Syftet är att ge utsatta barn i östra Europa en gladare jul, samtidigt som svenska barn får uppleva glädjen med att ge en gåva – och en inblick i att det finns orättvisor och ojämlikheter i världen.

- I år delas julklapparna ut på barnhem, sjukhus, skolor och till barn från fattiga familjer i Rumänien, Moldavien och Ukraina.

- Alla julklappar har samma innehåll, bland annat skrivblock, penna, tandborste och tandkräm, samt en hälsning från ett barn i Sverige.


Så många julklappshjältar finns i Sveriges alla län

Län Antal julklappshjältar
Blekinge 97
Dalarna 70
Gotland 21
Gävleborg 20
Halland 575
Jämtland 246
Jönköpings län 1 632
Kalmar län 182
Kronoberg 349
Norrbotten 7
Skåne 1 521
Stockholms län 8 166
Södermanland 180
Uppsala län 834
Värmland 593
Västerbotten 257
Västernorrland 52
Västmanland 861
Västra Götaland 3 289
Örebro län 299
Östergötland 745
Hela Sverige 19 995

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2016 förmedlade vi mer än 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd.

Läs mer på lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell