2018-12-17 11:30Pressmeddelande

Tack till Sveriges 18 218 julklappshjältar! – Jönköpings län har flest julklappshjältar i relation till befolkningsmängd

null


Tack vare 18 218 julklappshjältar spridda över hela landet får lika många barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien en gladare jul. Barn som annars kanske inte får några julklappar. Under november har skolor och organisationer i Sverige engagerat sig och bidragit till Läkarmissionens kampanj Aktion Julklappen som i år firar 20-årsjubileum.

Initiativet Aktion Julklappen har sedan starten varit med och förmedlat julglädje till över en halv miljon barn i de fattigaste delarna av Europa. I år bidrog hela 18 218 julklappshjältar runt om i Sverige till en gladare jul!

Behövande barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien har i år tagit emot totalt 18 218 julklappar med en personlig hälsning som barn i Sverige slagit in och skickat. Julklapparna innehåller bland annat en tablettask, ritblock och färgpennor men även mer praktiska saker som tvål, tandborste och reflex. De barn i Sverige som har gett klappar får ett diplom och ett tack för sin insats.

Theoz med Läkarmissionen för att dela ut julklappar i Ukraina
Theodor ”Theoz” Haraldsson, som både är känd från Youtube, TikTok (tidigare musical.ly) och som shuffla-stjärnan bakom artisterna Samir och Viktorreste tillsammans med sin familj och Läkarmissionen till Lviv i Ukraina för att överlämna en del av julklapparna som årets julklappshjältar samlat in. I Lviv stödjer Läkarmissionen bland annat dagcentret CCC, Children Care Center, dit barn dagligen kommer för att till exempel få hjälp med skolan, få tillgång till hälso- och tandvård och ta del av olika sociala verksamheter.

– Här har barnen det inte så bra. De har ingen värme, de fryser och de har ingen dusch. Det är ganska tragiskt att se. Det är svårt att förstå hur jobbigt barn i vissa länder har det och det är verkligen sjukt att så lite kan göra så mycket, säger Theoz under resan i Lviv.

Julklappshjältarnas paket delas ut i fattiga familjer, på skolor, barnhem och sjukhus i Rumänien, Moldavien och Ukraina och är ibland de enda presenterna barnen får. Paketen från de svenska julklappshjältarna löser så klart inte barnens livssituation, men de bidrar med något som också är viktigt: en stund av glädje.

– Den enorma orättvisan gör att man känner sig rätt liten. Behoven är så mycket större än vad en julklapp kan rymma. Men paketen betyder jättemycket för barnen, så alla julklappshjältar kan verkligen vara stolta över sin insats, säger Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen på Läkarmissionen.

Jönköpings län bäst på julklappshjältar
Flest julklappar skickades från Stockholms län, men sett till antal invånare är det Jönköpings län som bidragit med mest julklappsglädje till flest barn i Ukraina, Moldavien och Rumänien.

Aktion Julklappen innebär att julklappshjältar runt om i hela Sverige slår in julklappar med en personlig hälsning till barn i östra Europa. Sedan 1998 har mer än en halv miljon paket delats ut i bland annat Ukraina, Georgien, Moldavien och Rumänien. I år blev det över 18 000 från hela landet.


Länk till pressbilder:
https://we.tl/t-QXVxguxpeX
Fotograf: Läkarmissionen/Oskar Sahlin.


1. Jönköpings län
2. Stockholms län
3. Västmanland
4. Halland
5. Värmland
6. Västra Götaland
7. Jämtland
8. Uppsala län
9. Östergötland
10. Kalmar län
11. Kronoberg
12. Västerbotten
13. Örebro län
14. Skåne
15. Södermanland
16. Gotland
17. Västernorrland
18. Dalarna
19. Blekinge
20. Norrbotten 

Antal julklappshjältar per län 2018

Län Antal julklappshjältar
Blekinge 17
Dalarna 68
Gotland 26
Gävleborg 24
Halland 727
Jämtland 193
Jönköpings län 1192
Kalmar län 273
Kronoberg 218
Norrbotten 1
Skåne 951
Stockholms län 6525
Södermanland 142
Uppsala län 480
Värmland 531
Västerbotten 262
Västernorrland 91
Västmanland 771
Västra Götaland 3 161
Örebro län 221
Östergötland 540
Anonyma julklappar 1 804
Hela landet 18 218 

Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. 

Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell