2017-10-18 10:50Pressmeddelande

​Sveriges julklappshjältar behövs igen

null

Nu är det dags igen för Läkarmissionens stora satsning Aktion Julklappen. Idén är lika enkel som snillrik. Barn i Sverige slår in julklappar med personliga hälsningar till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina som annars kanske inte får några julklappar. I fjol skickades 24 030 paket till barn i fattiga familjer, på skolor, barnhem och sjukhus. 

– Var med i Aktion Julklappen och bli en julklappshjälte! Det är ett fint sätt för barn att få visa solidaritet med dem som kanske inte har så mycket, men också ett bra tillfälle för oss vuxna att prata med barnen om frågor som mångfald, värdegrund och barns rättigheter i världen, säger Helen Karlström, Läkarmissionens projektledare för Aktion Julklappen.

Sedan starten 1998 har Läkarmissionens insamling Aktion Julklappen förmedlat mer än 540 000 julklappar till barn i östra Europa. Paketen kommer från svenska skolor, privatpersoner, föreningar och företag. Förra året kunde Läkarmissionen dela ut totalt 24 030 julklappar till barn i fattiga familjer, på skolor, barnhem och sjukhus.

Samma innehåll i alla paket

Alla paket i Aktion Julklappen innehåller ett bestämt antal saker, dels för att det ska vara rättvist för barnen som tar emot julklapparna, men också för att paketen ska ta sig igenom tullens kontroller och komma fram. I klapparna finns bland annat pennor och kritor, ritblock och skrivhäfte, hygienartiklar, en tablettask och ett vykort med en personlig hälsning från den som skickat paketet.

Så här går det till

Under perioden 1–18 november kan paketen postas eller lämnas in till någon av Aktion Julklappens 20 uppsamlingsplatser runt om i landet. Sedan fraktar Läkarmissionen tillsammans med Human Bridge paketen vidare och delar ut dem till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina.

Svenska barn blir julklappshjältar

För många har Aktion Julklappen blivit en årlig tradition, och ofta går barnen själva ihop och samlar in pengar till innehållet i en julklapp. Alla som deltar i Aktion Julklappen får ett diplom och en hälsning från barn som tagit emot en julklapp.

– Vi är så glada för de 24 030 julklappshjältar som deltog i fjol och hoppas att ännu fler vill vara med i år, säger Helen Karlström.

Vill du vara med när barn slår in paket till Aktion Julklappen?

Hör av dig till Helen Karlström på 08-620 02 06 eller helen.karlstrom@lakarmissionen.se.

Fakta om Aktion Julklappen

  • Aktion Julklappen är ett samarbete mellan hjälporganisationerna Läkarmissionen och
    Human Bridge.
  • Mer än 540 000 julklappar har delats ut till barn i östra Europa sedan starten 1998.
  • Förra året samlades 24 030 julklappar in i Sverige och delades ut i Rumänien, Ukraina, Moldavien och Georgien.
  • Alla julklappar innehåller ritblock, skrivhäfte, blyertspenna, pennvässare, suddgummi, färgkritor, tandborste, tandkräm, tvål, tablettask, reflex och en hälsning från avsändaren.
  • Julklappar kan lämnas in under perioden 1–18 november.
  • Packade paket kan lämnas in på 20 uppsamlingsställen runt om i landet eller postas till
    Human Bridge, Bergmossevägen 8, 570 15 Holsbybrunn.

Länkar

Anmälan till Aktion Julklappen

Aktion Julklappens hemsida

En film om Aktion Julklappen

Läkarmissionens nya skolmaterial

Hela listan över alla uppsamlingsställen

Antal julklappshjältar per län 2016

Län Antal julklappshjältar
Blekinge 110
Dalarna 34
Gotland 20
Gävleborg 12
Halland 978
Jämtland 763
Jönköpings län 2 409
Kalmar län 360
Kronoberg 375
Norrbotten 69
Skåne 1 477
Stockholms län 8 085
Södermanland 174
Uppsala län 996
Värmland 821
Västerbotten 859
Västernorrland 245
Västmanland 1 143
Västra Götaland 3 171
Örebro län 321
Östergötland 825
Anonyma julklappar 783
Hela landet 24 030

För mer information, vänligen kontakta

Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen, 08-620 02 06 eller helen.karlstrom@lakarmissionen.se

Eva Nordenstam von Delwig, informationsansvarig på Läkarmissionen, 08-620 02 08 eller eva.nordenstam@lakarmissionen.se

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2016 förmedlade vi mer än 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd.

Läs mer på lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell