2020-07-08 11:56Pressmeddelande

Stickad omtanke! Från Sverige till Kongo.

I april började Läkarmissionens givare sticka bebismössor. Varje dag anländer nya paket med mössor till huvudkontoret. 

Foto: Hanna MartinssonI april började Läkarmissionens givare sticka bebismössor. Varje dag anländer nya paket med mössor till huvudkontoret. Foto: Hanna Martinsson

 

Stickad omtanke! Från Sverige till Kongo.

Stickade mössor från Läkarmissionens givare till bebisar i Kongo.


Foto: Hanna Martinsson

Stickade mössor från Läkarmissionens givare till bebisar i Kongo. Foto: Hanna Martinsson

 

Jag vet inte om människor som stickar är extra omtänksamma och godhjärtade, men jag misstänker det!

Det säger Eva Nordenstam von Delwig, kommunikationschef på Läkarmissionen som har fått paket med stickade bebismössor varje dag sen i april.

Samtidigt som Läkarmissionens medlemstidning Svenska Journalen skulle skickas på tryck i slutet av mars kom rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten att riskgrupper skulle isolera sig. Eva och hennes kollegor tänkte att många läsare skulle tvingas sitta hemma med mycket extra tid.

- Vi funderade på om vi skulle ha ett extra korsord, krångliga recept eller längre artiklar men vi bestämde oss för att göra något med stickning och pratade med våra vänner på Panzisjukhuset i Kongo för att ta reda på deras behov, berättar Eva. 

På Panzisjukhuset använder man små stickade mössor för att nyfödda bebisar, särskilt prematura, ska få hjälp att hålla kroppsvärmen. Läkarmissionen lade ut ett enkelt stickmönster och Eva förväntade sig att den kollega som skulle resa till Kongo efter pandemin eventuellt skulle behöva en extra resväska för att få med mössorna. Men redan några dagar efter att tidningen lämnat tryckeriet kom de första paketen med stickade små mössor i alla tänkbara färger. Och så fortsatte det. Personalen på Läkarmissionen jobbade mestadels hemma under pandemin. Men på kontoret växte ett berg av bebismössor.  

- Vi fick hjälpas åt med att packa upp mössorna och jag fick efterlysa en stickningskunnig som kunde hjälpa till att svara på frågor från läsarna. När gränserna öppnar behöver vi checka in extra väskor på flyget till Kongo under en lång tid framåt. 

Insamlingen av mössor pågår juli ut. Det är flera sjukhus i Kongo som Läkarmissionen samarbetar med som kommer att få mössor. 

- Varje mössa blir en hälsning från en person i Sverige till en nyförlöst mamma i Kongo. Det är stickad omtanke tvärs över världen, mitt i en pandemi, säger Eva Nordenstam von Delwig.

 


Foto: Håkan Flank

Läkarmissionen i Demokratiska Republiken Kongo

Läkarmissionen har under många år varit engagerad i sjukvård i den östra delen av DR Kongo och en av de största satsningarna är driften av Panzisjukhuset i Bukavu. Många av människorna i DR Kongo lever på mindre än en US-dollar om dagen och den utbredda fattigdomen i området gör att patienterna sällan kan betala sin vård själva. Bidragen från myndigheterna är långt ifrån tillräckliga för att täcka kostnaderna så därför är sjukhuset i stort behov av hjälp utifrån för att kunna fortsätta sin verksamhet. Läkarmissionen stöttar bland annat driften av sjukhuset, nutritionsavdelningen för undernärda barn och förlossningsavdelningen. Läkarmissionen ger även stöd till andra sjukhus i landet, som Kyesherosjukhuset i Goma, där man främst stöttar avdelningen som vårdar offer för sexuellt våld. 

 



Om Läkarmissionen

Läkarmissionen är en svensk hjälporganisation som sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. Vi genomför internationellt utvecklingsarbete och humanitära insatser i ett 40-tal länder med tyngdpunkt på Afrika. Vår primära målgrupp är kvinnor och barn som lever i utsatthet. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.