Samtidigt som coronaviruset sprids över världen skrevs idag den sista ebolapatienten ut från en sjukvårdsinrättning i Beni i DR Kongo. Läkarmissionen har gjort flera insatser under ebolautbrottet sedan det utbröt i augusti 2018 och tar med sig flera lärdomar från en epidemi till en annan.
- Det är en stor lättnad bland befolkningen att ebolan är över i regionen. Det märks i större folksamlingar att människor firar, berättar Néhémie Ndambara som leder Läkarmissionens arbete på plats.
Det kan många gånger vara svårt att se slutet på utbrott av denna storlek och det har varit en hård kamp att bekämpa ebolautbrottet som är det näst dödligaste någonsin i världen. Speciellt svårt har det varit med smittspårningen i Beni, där befolkningen ofta utsätts för gerillaattacker och därför tvingas på flykt. Dessutom har många falska rykten om ebola florerat vilket har gjort att sjuka människor undvikit vårdinrättningar.
- Man har trott att viruset är framställt i laboratorier för att komma åt Kongos rikedomar och att det sprids via sjukhuset, berättar Néhémie
Läkarmissionen har därför stöttat en informationssatsning i området där prevention har varit huvudsyftet. Dessutom har Läkarmissionen bekostat stationer med handtvätt.
- Det blev en vändpunkt när de ansvariga bytte fokus och valde att jobba nära lokalbefolkningen som kunde samarbeta och skapa förtroende, berättar Néhémie.
Det går inte att blåsa faran helt över för ebolan eftersom det finns en inkubationstid för sjukdomen. Men från och med 2 mars startade nedräkningen på 42 dagar, så det dröjer till påsk innan man helt kan säga att utbrottet är över.
Néhémie har några tips till Sverige med tanke på coronaviruset:
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.