2009-01-08 15:53Pressmeddelande

Palmes pris till Denis Mukwege

null

Överläkaren vid Panzisjukhuset i Kongo Kinshasa, som Läkarmissionen stöder, tilldelas 2008 års Olof Palmepris.
– Priset är en seger för alla kvinnor här nere, säger en glad och stolt Denis Mukwege.

Utmärkelsen kommer bara veckor efter att dr Denis Mukwege får FN:s pris för mänskliga rättigheter.

- När jag ser vilket lidande de här kvinnorna har utsatts för, och ser deras kamp och mod, så får jag kraft att arbeta med det här, säger han.

Han känner till den förre svenske statsministern, vars minnesfond delar ut ett pris "för en särskilt betydande insats i Olof Palmes anda" varje år.

- Han var en ovanlig svensk som brydde sig om tredje världen. Det känns hedrande att få ett pris i hans namn.

Olof Palmes minnesfond skriver så här i sin motivering om Denis Mukwege: "I en region där människans mest brutala sidor kommer till uttryck i våldet mot kvinnor och dess omfattning nått ofattbara nivåer har Dr Denis Mukwege gjort det till sin livsuppgift att enträget kämpa i motsatt riktning. Panzisjukhuset, som Dr Mukwege grundade och driver, tjänar på ett föredömligt sätt freden, förståelsen och solidariteten genom verksamheten för de kvinnor som är konfliktens mest utsatta offer. Hans arbete förtjänar uppmärksamhet världen över som ett beundransvärt exempel på vad mod, ihärdighet och bärande hopp kan åstadkomma för mänskliga rättigheter och värdighet i en tid då dessa värden tycks vara som mest avlägsna."

Den 30 januari, på Olof Palmes födelsedag,tar Denis Mukwege emot priset i Stockholm. Prissumman är 75 000 US-dollar. Tidigare pristagare ärbland andra Václav Havel, Amnesty International, Hanan Ashrawi, Anna Politkovskaja och Kofi Annan.

Läkarmissionen stöder sedan 1999 som enda svenska biståndsorganisation driften av sjukhuset. Under 2009 bidrar Läkarmissionen med 2,5 miljoner kronor till sjukhusets verksamhet. Utöver detta kan Läkarmissionens bidragsgivare direkt stödja verksamheten genom att "köpa" akuta kejsarsnitt på sjukhuset via sajten WebaidShop.se.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell