2017-04-10 10:05Pressmeddelande

Nu släpps boken om hjältinnan från Piteå!

null

Miriam Mondragon ställer sig över den egna rädslan i kampen för barns rättigheter – och en bättre värld. Berättelsen om hennes liv är handlingen i boken ”Kärlek i våldets huvudstad”. Läkarmissionen har stöttat kampen sedan starten och boken är ett samarbete mellan Läkarmissionen och Libris förlag. 

”Jag vill visa att det finns hopp mitt i mörkret, att hoppet smittar av sig och att du och jag kan göra skillnad”, säger Miriam om boken.

Miriam Winroth Mondragon är svenskan från Piteå som i många år fört en svår men framgångsrik kamp bland de allra fattigaste i Honduras för att stoppa det sexuella våldet mot barn. Hon står bakom programmet Rescue som ser till att våldtäktsmän ställs inför rätta och hjälper de utsatta barnen att komma tillbaka till ett liv igen. Miriam kämpar också i huvudstadens mest våldsamma kvarter för att barn och ungdomar inte ska dras in i kriminella gäng.

Den nya boken ”Kärlek i våldets huvudstad” speglar hennes kamp för flickor och barns rättigheter, men berättar framförallt Miriams egen livshistoria. I dag bor hon med sin man Alexis, som själv är uppvuxen i en mycket fattig miljö i staden, och deras två barn i huvudstaden Tegucigalpa. Trots det grymma vardagsvåldet är hon kvar och för sin kamp med livet som insats.

”Att vara modig betyder inte att man inte är rädd, utan att ens övertygelse och kallelse att göra skillnad för någon annan övervinner rädslan”, säger Miriam till Läkarmissionen.

Miriams arbete mot våldet är mycket framgångsrikt. Det har exempelvis legat till grund för att förändra lagar och förhörsmetoder i Honduras. Teamet består av en detektiv, advokat och psykolog som jobbar på flera nivåer i samhället. De arbetar handfast mot kriminalitet med barn och ungdomar i stadens mest utsatta kvarter - men också mot myndigheter för att påverka. Programmet är en del inom den kristna människorättsorganisationen ASJ.

Rescue har sedan starten finansierats med hjälp av privatpersoner gåvor till biståndsorganisationen Läkarmissionen. Idag finansieras projektet av Läkarmissionen och Sida genom Svenska Missionsrådet. Boken är ett samarbete mellan Läkarmissionen och Libris förlag.

Möjligheter att träffa Miriam i samband med Sverigebesöket: 

  • Stockholm – 25 april 
  • Alvesta – 26 april 
  • Piteå - 29 april

Är du journalist och vill intervjua Miriam är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Miriams schema under besöket är relativt bokat men vi gör vad vi kan för att hjälpa till.

Kontakt: Helen Karlström, projektledare Läkarmissionen

08-620 02 06, helen.karlstrom@lakarmissionen.se

Om boken: 

Kärlek i våldets huvudstad
Författare: Berthil Åkerlund
Förläggare: Boken ges ut i samarbete med Libris Förlag och Läkarmissionen.

Så kan du stödja arbetet och få en bok: 

Ge en gåva på 275 kronor till plusgiro 90 00 21-7 och märk din gåva ”BOK HONDURAS” så skickas boken hem till dig.

Du kan också gå in på lakarmissionen.se och beställa boken via vår gåvoshop. 

Libris förlag – om Miriam

Här kan du läsa mer om Rescue och arbetet i Honduras

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2016 förmedlade vi mer än 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd.

Läs mer på lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell