I ett helt år har svenskarna kämpat sig igenom pandemins utmanande vardag – nu uppmanar Läkarmissionen att under Vänliga Veckan 2021 vara extra snäll mot någon som haft ett tufft år. I vanliga fall brukar Vänliga Veckan innehålla events och andra aktiviteter men i år blir det annorlunda. Läkarmissionens mål är att snälla handlingar och ord ska regna över hela Sverige, och till sin hjälp har de komikern Torbjörn Averås Skorup som gjort en interaktiv snällguide som ska peppa svenskarna till det.
- Vänliga Veckan är en perfekt ursäkt att ösa på med vänlighet och vi är många som behöver det, säger Eva Nordenstam Von Delwig, kommunikationschef på Läkarmissionen.
När Läkarmissionens traditionsenliga Vänliga Veckan inleds den 8 februari i år har Sverige levt med Covid-19 i nästan exakt ett år. En tid kantad av osäkerhet och rädsla, avsaknaden av nära och kära och där många, inte minst vårdpersonalen, har slitit hårt.
- Under en period av oro, rädsla och stress tenderar vi att reagera med ilska, vilket inte är konstigt med tanke på det läge som världen befinner sig i, så jag tror att vi alla kan enas om att vi alla nu längtar efter vänlighet, uppmuntran och hopp, säger Eva Nordenstam von Delwig,
Men är det alltid enkelt att vara vänlig? För visst kan det finnas en vilja att ge någon en komplimang eller erbjuda hjälp, dock är det inte alltid självklart att man vågar. Därför frågade Läkarmissionen komikern Torbjörn Averås Skorup om han kunde hjälpa svenskarna att våga ta steget att göra något snällt mot någon som haft ett tufft år. Resultatet blev en snällguide på Instagram, där alla får vara med och välja hur vänlig Torbjörn ska våga vara.
- Vi svenskar kan vara ganska konflikträdda och detta kommer även fram när det gäller att göra snälla handlingar. Ibland vågar man inte fast man vill. Jag vill under Vänliga Veckan visa att alla faktiskt har valet att göra något vänligt och att det oftast är enklare än det kan kännas, säger Torbjörn Averås Skorup.
Läkarmissionen arbetar dagligen med att förbättra utsikterna för människor som lever i länder med mycket stor fattigdom. Där har pandemin inneburit stegrande matpriser, hjälpinsatser som fördröjs och tillgången till avancerad sjukvård är ibland nästan obefintlig.
- Vi har pratat med våra vänner i till exempel Etiopien och Niger, och det är påfallande hur likt det är. Även om vår vardag ser väldigt olika ut, så är det i vardagen vi behöver visa omtanke, uppmuntran och vänlighet. Så vi hoppas på människors vänlighet både här och där!, avslutar Eva.
Klipp ur Torbjörns interaktiva snällguide:
https://www.dropbox.com/s/arcg66pytyqfuwl/V%C3%A4nliga_Veckan_klipp1.mp4?dl=0
För mer information eller frågor, vänligen kontakta:
Eva Nordenstam von Delwig, Kommunikationschef Läkarmissionen.
eva.nordenstam@lakarmissionen.se eller 070-416 38 08
Om Vänliga Veckan
Vänliga veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist som dessutom grundat Läkarmissionen. Harry Lindquist fick idén efter att ha hört en minst sagt tråkig berättelse. En trafikräknare hade under sex timmar scannat av förbipasserande. 8 569 av de som passerade såg ut som om de var på väg till en begravning. Endast 12 personer log. Därför instiftade han Vänliga Veckan med ständigt fokus på vänlighet i trafik, hemma och på jobbet.
Om Torbjörn Averås Skorup
Torbjörn är en 25 år gammal värmlänning som sedan några år tillbaka bor i Stockholm och jobbar som komiker. Han har tidigare medverkat i SVT:s Standup Sketch Show och vunnit ”Årets humorklipp" på Barncancergalan – det stora humorpriset både 2018 och 2020. För några veckor sedan hade hans nya podcast ”Torbjörns Radioprogram” premiär där han tillsammans med sidekicks och gäster behandlar veckans samlade nyheter och trams.
Om Läkarmissionen
Läkarmissionen är en hjälporganisation som sedan 1958 arbetar för att förändra framtiden för utsatta människor. Idag genomför vi internationellt hjälparbete och katastrofhjälp i ett fyrtiotal länder.
Läkarmissionen är en svensk hjälporganisation som sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. Vi genomför internationellt utvecklingsarbete och humanitära insatser i ett 40-tal länder med tyngdpunkt på Afrika. Vår primära målgrupp är kvinnor och barn som lever i utsatthet. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.