2024-09-09 12:57Pressmeddelande

Läkarmissionen redo att distribuera mpox-vaccin i DR Kongo

Roland Boij, specialistläkareRoland Boij, specialistläkare, i DR Kongo på uppdrag för Läkarmissionen. Just nu på plats vid Kyesherosjukhuset i Goma.

Läkarmissionen redo att flyga ut mpox-vaccin i DR Kongo – svenske läkaren Roland Boij på plats.

Virussjukdomen mpox fortsätter att sprida sig i DR Kongo, där barn under fem år utgör nästan 40 % av fallen. Läkarmissionen är på plats för att leverera vaccin till de mest drabbade och svårtillgängliga provinserna. Den svenske läkaren Roland Boij befinner sig just nu i Goma, vid Kyesherosjukhuset.

Enligt färska uppgifter från hälsoministeriet i DR Kongo står barn under fem år för 39 % av alla rapporterade fall av mpox. Spädbarn så unga som två veckor har också drabbats, vilket understryker det akuta behovet av insatser för att skydda samhällets mest sårbara.

Mpox slår hårt mot DR Kongo

Mpox, tidigare känt som apkoppor, har slagit särskilt hårt mot DR Kongo som nu är det mest drabbade landet i Afrika. De omfattande skogsområdena längs Kongofloden tros spela en central roll i spridningen, där smittan misstänks överföras från djur till människor. De som lever och arbetar nära dessa skogar är särskilt utsatta.

På grund av den pågående konflikten, politisk instabilitet och bristen på långsiktiga hälsoinsatser har stora delar av DR Kongo haft svårt att hantera spridningen av sjukdomen.

Läkarmissionens arbete med att distribuera vaccin

Dr. Baudoin Makuba, doktor i folkhälsa i Kongo och rådgivare inom hälsofrågor vid Världsbanken och WHO, leder Läkarmissionens insatser att distribuera vaccin till de svårtillgängliga provinserna.

– Barn är särskilt utsatta på grund av deras svaga immunförsvar och bristen på tidigare vaccinering mot mpox. De provinser som drabbas hårdast är de som gränsar till stora skogsområden, säger Dr. Baudoin Makuba.

Med en ständigt ökande smittspridning har Världshälsoorganisationen (WHO), Africa CDC och CDC Atlanta snabbt utplacerat personal för att samarbeta med den kongolesiska regeringen. Centrala team bistår nu provinserna i kampen mot epidemin, medan antalet misstänkta och bekräftade fall fortsätter att stiga.

DR Kongo väntar i dagsläget på cirka en miljon doser av vaccinet som godkänts av WHO, levererade från Tyskland, Japan och USA.

– Vaccinet kommer att finnas tillgängligt från och med denna vecka eller början av nästa vecka och distribueras via samma kanaler som för andra vacciner, säger Dr. Baudoin Makuba.

Läkarmissionen stöttar transporten av vaccinet till svårtillgängliga provinser som Mai-Ndombe via våra lokala partners.


Kontaktpersoner för mer information och intervjuer

- Dr. Roland Boij, specialistläkare och representant för Läkarmissionen, befinner sig vid Kyesherosjukhuset i Goma och kan ge en bild av sjukdomsläget i landet.

- Dr. Baudoin Makuba, doktor i folkhälsa i Kongo och rådgivare inom hälsofrågor vid Världsbanken och WHO, leder Läkarmissionens insatser att distribuera vaccin till de svårtillgängliga provinserna och finns även han tillgänglig för intervjuer.


Dr. Roland Boij
Svensk specialistläkare och i DR Kongo på uppdrag av Läkarmissionen
E-post: boijro@gmail.com
WhatsApp: +46 735 10 99 55

Dr. Baudouin Makuma Booto (fransktalande)
Kongolesisk doktor i folkhälsa och rådgivare inom hälsofrågor vid Världsbanken och WHO, Läkarmissionens partner i vaccinfrågor
E-post: baudouinmakuma@pdss.cd
Telefon: +243(0)81 452 85 57
Telefon: +243(0)97 277 42 14

Josephine Sundqvist, PhD
Generalsekreterare, Läkarmissionen
Mobil: +46 70 190 80 38
E-post: josephine.sundqvist@lminternational.org



Om Läkarmissionen

Läkarmissionen är en biståndsorganisation som verkar för hållbar fattigdomsbekämpning utifrån ett rättighetsperspektiv. Våra fokusområden är social och ekonomisk inkludering, utbildning, hälsa samt vatten, sanitet och hygien (WASH). Organisationen grundades 1958 och har idag cirka 300 anställda runt om i världen. Primärt arbetar vi för marginaliserade samhällsgrupper och kvinnor och barn som lever i utsatthet. Vi fokuserar på arbete i Afrika, Latinamerika, Mellanöstern och Europa. Det gemensamma arbetet leds från Läkarmissionens globala kontor i Stockholm. Verksamheten finansieras genom insamling från allmänheten i Sverige och institutionella bidrag. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Josephine Sundqvist
Generalsekreterare
Josephine Sundqvist