Striderna i nordöstra Kongo den här hösten, har lett till att tiotusentals nya människor har flytt för sina liv. Många har tagit sig till Goma och områdena runt staden. Situationen är akut och människor saknar både mat och skydd från kylan nu när det är regnperiod.
- Många har inte fått med sig någonting alls från sina hem, berättar Mushunganya Menhe, som arbetar för Cepac som är Läkarmissionens samarbetspartner på plats.
Läkarmissionens katastrofhjälp består av matpaket, filtar, presenning att göra tillfälliga "tält" av för dem som inte har någonstans att ta vägen. Även hygienartiklar och mediciner ingår i nödhjälpen.
- Det är stor risk att sjukdomar sprids. Kolera och diarré är stora problem när människor inte har tillgång till rent vatten, säger Mushunganya.
Totalt beräknas det finnas över en miljon internflyktingar i Kongo. De tar sin tillflykt till skolor, kyrkor och andra offentliga lokaler. De som kan flyttar in hos vänner och släktingar. Andra hamnar i olika flyktingläger i väntan på att kunna återvända hem igen. Situationen är långt ifrån stabil och ju längre konflikten pågår, ju värre drabbas civilbefolkningen.
Läkarmissionen gör denna insats i samarbete med PMU.
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.