2010-01-19 09:38Pressmeddelande

Läkarmissionen hjälper Haiti

null

3 miljoner människor är i akut behov av hjälp efter den fruktansvärda jordbävning som drabbat Haiti. Läkarmissionen har sedan många år en lokal partner på plats som nu kommer att se till att de mest behövande får mat, rent vatten, enklare medicinsk vård och tält att sova i. Tillsammans med fyra holländska hjälporganisationer, som har flera bra partners på Haiti, kommer vi dessutom att göra en gemensam insats för mer långsiktig hjälp till människor som har förlorat allt de äger och har.

Läkarmissionens partner Woord en Daad åker i dag till Haiti för att hjälpa till med det som är mest akut, mat och vatten. Parole et action, en partner som befinner sig på plats arbetar redan intensivt med medicinska insatser och omsorg av skadade.

Vi samtalar i nuläget med World Concern om ett samarbete på Haiti. Organisationen, vana vid katastrofinsatser och som har personal på plats i huvudstaden Port Au Prince har ett team av erfarna medarbetare som kommer att bedöma de omedelbara behoven hos befolkningen och samordna sina insatser med FN.

Andreas Holmgren, son till en av Läkarmissionens anställda befinner sig just nu på Haiti. Andreas arbetar på United Nations Mission on Haiti (MINUSTAH) i huvudstaden Port au Prince, vilken är den hårdast drabbade delen och epicentrum. Han berättar via Facebook om läget:

"Situationen är mer eller mindre kaotisk. Det är en enorm katastrof! Det kommer in rescue team från olika delar av världen, men det mest akuta är naturligtvis behovet av sjukvård! Människorna behöver verkligen all hjälp de kan få! Detta landet var redan innan katastrofen ett av världens fattigaste länder. Men trots det förlorar de inte hoppet, men de behöver hjälp! Ni ska veta att vartenda krona som kommer in kommer att vara oerhört värdefull! "

Hjälp oss att hjälpa de drabbade på Haiti:

Plusgiro: 90 00 21-7, Bankgiro: 901-7187. Märk talongen ”Haiti". 
Eller SMS:a Haiti50 till 72930. Du skänker 50 kr till Jordbävningsoffren.
Du kan också ge en gåva via vår hemsida: www.lakarmissionen.se


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell