2014-11-06 10:53Pressmeddelande

Julklappshjältarna är tillbaka

null

Nu har paket från julklappshjältar över hela landet börjat lämnas in. Genom Aktion Julklappen får barn i Ukraina, Georgien, Moldavien och Rumänien bland annat block, kritor och tandborstar till jul. Förra året fick 29 672 barn en julklapp och i år har redan över 24 076 paket lämnats in av julklappshjältar i hela Sverige.

- När man inte har så mycket kan även små saker som block och färgkritor betyda mycket. Julklapparna förändrar inte livssituationen för de barn som får dem men överraskningen ger ofta stor glädje, säger Johanna Kratz, informatör på Läkarmissionen och projektledare för Aktion Julklappen.

Aktion Julklappen innebär att julklappshjältar runt om i hela landet slår in julklappar till barn i länder i östra Europa. Med paketen följer även en personlig hälsning från de som skickat paketet. Sedan 1998 har fler än 460 000 paket delats ut. Julen 2013 delades nästan 30 000 julklappar ut från svenska familjer, skolklasser och föreningar.

- Det betyder mycket att så många deltar i Aktion Julklappen och nu hoppas vi att ännu fler barnfamiljer vill förgylla julen för barn som inte är vana att få så många paket. Många föräldrar som deltagit sedan tidigare tycker att det är bra att deras barn får lära sig om hur andra barn har det och att block och tandborstar inte är en självklarhet för alla, säger Johanna Kratz.

Alla är välkomna att lämna in julklappar. Man antingen skickar eller lämnar in sina paket till Läkarmissionens och samarbetspartnern Human Bridges insamlingsställen fram till onsdagen den 26 november. Sedan förmedlas paketen vidare till barn i Ukraina, Georgien, Moldavien och Rumänien. I år har redan över 24 076 paket lämnats in och det går att följa utvecklingen på Aktion Julklappens hemsida.

För att det ska bli rättvist för barnen som tar emot paketen har julklapparna samma innehåll. Det ingår bland annat tvål, tandborste, färgkritor, skrivblock och en tablettask. Varje år är Läkarmissionen på plats vid en av julklappsutdelningarna och i år är det vid en julklappsutdelning i Ukraina. De barn i Sverige som har gett klappar får ett uppföljningsmaterial och ett tack för sin insats.

För mer information och intervjuer kontakta gärna:
Johanna Kratz, informatör, 08-620 02 34
johanna.kratz@lakarmissionen.se 

Länkar

Den 20–21 november pågår Läkarmissionens inlämningsturné för julklappar i Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå, tider och platser för turnén finns här.

Fakta om Aktion Julklappen

  • Aktion Julklappen drivs av Läkarmissionen, en hjälporganisation som arbetar för att förändra framtiden för utsatta människor genom att ge dem vilja och verktyg att förbättra sina livsvillkor.
  • Sedan 1998 har mer än 460 000 barn i länder i östra Europa fått julklappar av barn i Sverige genom Aktion Julklappen. 
  • Syftet är att hjälpa utsatta barn att få en gladare jul och att låta svenska barn få uppleva glädjen med att ge en gåva. 
  • I år delas julklapparna ut på barnhem, sjukhus och skolor och till barn från fattiga familjer i Ukraina, Georgien, Moldavien, och Rumänien.
  • Alla julklappar har samma innehåll, bland annat skrivblock, penna, tandborste och tandkräm, samt en hälsning från ett barn i Sverige.
  • 2014 är artonde året i rad som Aktion Julklappen genomförs. 

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2013 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell