2020-02-04 13:27Pressmeddelande

Hög tid att vara snäll mot moder jord – Årets tema under Läkarmissionens Vänliga Veckan är vänlighet mot moder jord

Illustration av Louise Winblad Illustration av Louise Winblad

Klimatläget i världen är akut. Därför uppmanas svenskarna att under årets Vänliga Veckan vara snälla mot moder jord genom att minska sina utsläpp i vardagen. Vi bor alla på samma planet och behöver hjälpas åt för att göra världen bättre, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen.

Vänliga Veckan instiftades av Läkarmissionen 1946 och infaller varje år i februari för att påminna oss om vikten av att vara vänlig. I år infaller den vecka 7, mellan den 10e och den 16e februari, och årets tema är vänlighet mot moder jord.

Klimatsituationen på jorden har onekligen präglat året som gått. Enligt FN:s världsmeteorologiska organisation WMO eskalerar temperaturhöjningarna och vi är inte i närheten av att kunna nå Parisavtalets mål.1 Läget är så illa att EU i november utlyste ett akut klimatnödläge globalt.2

Samtidigt ser vi en tydlig motreaktion. 2019 manifesterade över 7,5 miljoner människor världen över för klimatet, inspirerade av svenska Greta Thunberg. Intresset för hållbara alternativ ökar, såsom tågresande över flyg3 samt återvunna plagg över nyproduktion.4

- Klimatfrågan har aldrig varit så närvarande som nu och i det finns en stor kraft att skapa förändring på riktigt. Om vi alla på daglig basis tänker på att vara vänliga mot planeten ger det stora effekter på̊ sikt, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen.

Låginkomstländer har sämst förutsättningar att hantera effekterna av klimatförändringarna

Bränderna som härjat i både Sverige, Amazonas och nu senast i Australien visar att alla delar av världen påverkas av klimatförändringarna. Men det är stor skillnad hur olika samhällen kan anpassa sig till extremväder och motverka de negativa effekterna av exempelvis torka och översvämningar.

- Därför är det viktigt för Läkarmissionen att tänka ett steg till när vi exempelvis borrar brunnar i Niger eller Tchad. Kan vi hitta olika sätt att samla vatten under regnperioder? Kan vi ordna solpaneler som driver pumpar som hjälper till med bevattning under långvarig torka så människor kan bo kvar och försörja sig? Vi vill hela tiden ha med den aspekten, säger Lars Arrhenius.

Tips från klimathjältar i klimatutsatta områden

Läkarmissionen har frågat människor de jobbar med ute i världen vad de har för tips på hur vi kan ta hand om jorden. Det blir tydligt att tipsen hänger ihop med de egna problem man ser. I Bangladesh har man stora problem med översvämningar och tropiska cykloner. Där blir det viktigt att skogsskövlingen får ett slut. Man önskar stränga lagar kring avverkning av naturen samt nyplantering av träd längst kusterna.

I Afghanistan tipsar de om att inte köra med dålig bensin och att inte bränna plast för uppvärmning av hus. Men man lyfter också de stora frågorna:

- De pratar om vikten av ledarskap. Att ledare arbetar för att motverka krig som förstör jorden och främja familjeplanering så att jordens befolkning inte växer för mycket, säger Lars.

Läkarmissionen vill belysa att alla kan vara med och bidra till att göra världen till en bättre plats genom små handlingar som blir avgörande i längden, för alla på jorden.

- Vi vill uppmana alla svenskar att i sin vardag göra alla de där småsakerna man tänkt att man vill bli bättre på. Ta tåget istället för flyget, minska sin konsumtion, äta klimatsnålt eller bli en riktig mästare på källsortering, säger Lars Arrhenius.

 

Om Vänliga Veckan

Vänliga veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist som dessutom grundat Läkarmissionen. Harry Lindquist fick idén efter att ha hört en minst sagt tråkig berättelse. En trafikräknare hade under sex timmar scannat av förbipasserande. 8 569 av de som passerade såg ut som om de var på väg till en begravning. Endast 12 personer log. Därför instiftade han Vänliga Veckan med ständigt fokus på vänlighet i trafik, hemma och på jobbet.

 

1 WMO Statement on the State of the Global Climate 2019 (UN)
2 https://www.theguardian.com/world/2019/nov/28/eu-parliament-declares-climate-emergency 3 https://www.dn.se/ekonomi/tagresandet-okar-flygandet-minskar/
4 https://www.svd.se/potential-for-storre-second-hand-marknad


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.