2021-12-13 04:30Pressmeddelande

Gamers förändrar biståndet

I höstas startade Läkarmissionens projekt Level App for the Planet. Nu tar organisationen nästa steg för att tillsammans med spelutvecklare, gamers och tech-intresserade ta sig an FN:s Globala mål. Genom ett öppet digitalt event vill organisationen hitta nya lösningar på biståndsbranschens utmaningar samtidigt som de öppnar upp för en ny generation unga män att engagera sig för samhällsomställningen och svenskt bistånd.


Läkarmissionen vill vara först med att bjuda in gamers, programmare och tech-intresserade till att aktivt bidra med sin kunskap till arbetet med Agenda 2030.

– Biståndsbranschen måste bli mer kreativ, digital och framför allt engagera andra personer än de som vanligtvis lockas av biståndsarbete, inte minst inom diasporan. Vi på Läkarmissionen är bland den första biståndsaktören att bjuda in gamers och tech-intresserade att konstruktivt få bidra. Vi vet att det finns en enorm kunskap som vi idag går miste om. Gamers och programmerare behövs mer än någonsin för att bemöta både klimat och hälsokrisen, säger Josephine Sundqvist, Generalsekreterare för Läkarmissionen.

Läkarmissionens projekt Level App for the Planet för samman programmerare och gamers från olika delar av världen för att väcka engagemang och öka biståndsviljan bland nya grupper i Sverige. Nu knyts de första kontakterna mellan Sverige och innovationshubbar i Somalia och Tanzania.

– Den nya generationens gamers och ”techies” har globaliseringen i sig sen barnsben. Många har vänner från olika delar av världen tack vare onlinespel och chattforum. Målsättningen är att föra samman dem i biståndsforum för Agenda 2030. Vi tror att med den lösningsfokusering som finns inom spel och programmeringscommunities, kan vi skapa stordåd för det svenska utvecklingssammarbetet, säger Josephine Sundqvist.

Projektet finansieras av Läkarmissionen, Sida och SMR.

 


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen är en svensk hjälporganisation som sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. Vi genomför internationellt utvecklingsarbete och humanitära insatser i ett 40-tal länder med tyngdpunkt på Afrika. Vår primära målgrupp är kvinnor och barn som lever i utsatthet. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Isabella Olsson
Global Pressekreterare
Isabella Olsson