2018-10-05 11:14Pressmeddelande

Fredspristagaren Mukwege har starka band till Sverige

null

Fredspristagaren Mukwege har starka band till Sverige

Årets mottagare av Nobels fredspris, Dr Denis Mukwege, har en stark koppling till Sverige. Panzisjukhuset i DR Kongo där han är verksam byggdes med pengar från Sida, Läkarmissionen och PMU. Än i dag står Läkarmissionen och PMU för stora delar av sjukhusets finansiering.

– I en mörk värld med hat och konflikter så är och förblir doktor Mukwege en lysande förebild. Vi är stolta över vår långa gemensamma kamp och hoppas att priset ska bidra till omvärldens verkliga uppvaknande kring systematiska övergrepp på kvinnor, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen.

– Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp. Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred, säger Denis Mukwege, årets mottagare av Nobels fredspris.

Tack vare stöd från Sverige kunde Denis Mukwege utbilda sig till läkare och sedan 2002 är han chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo.Sedan 2004 har mer än 50 000 kvinnor och barn fått vård på sjukhuset genom SSV-projektet (Survivors of Sexual Violence), efter att de utsatts för sexuellt våld. Sjukhuset har utvecklat en hög kompetens inom avancerad gynekologisk kirurgi.

Denis Mukwege har flera gånger gjort orädda uttalanden om de politiska och ekonomiska intressen i landet och omvärlden som gör att konflikterna och våldet mot civilbefolkningen i östra DR Kongo fortsätter. Det har gjort att han lever under dödshot och har livvaktsskydd dygnet runt.

– När man ser övergrepp och förstörelse och tiger om det, är det som att man är delaktig. När man inte fördömer det onda och inte säger vad man ser, för att få till en förändring, är det som att man accepterar det som händer. Det räcker inte att ta hand om tiotusentals kvinnor. Vi har behandlat följderna, men det är också mycket viktigt att behandla orsaken, säger Denis Mukwege.

Panzisjukhuset byggdes som ett vanligt sjukhus, med medel från Sida, Läkarmissionen och PMU. Med tiden har sjukhuset blivit världskänt för arbetet med att hjälpa våldtagna kvinnor. Fysisk, psykologisk och juridisk hjälp ingår i arbetet för att ge sargade kvinnor och barn livet tillbaka.

Trots mordförsök och dödshot fortsätter Denis Mukwege sitt arbete för de som våldtagits under de krig och konflikter som skördat omkring sex miljoner människoliv. Han har tidigare fått en rad priser, däribland Right Livelihood Award 2013 och Europaparlamentets Sacharovpris 2014.

För högupplösta bilder: http://www.mynewsdesk.com/se/lakarmissionen/tag/mukwege/images

Läs mer om Läkarmissionens arbete för Panzisjukhuset:

www.lakarmissionen.se/mukwege

För mer information, kontakta:

Eva Nordenstam von Delwig, Informationsansvarig Läkarmissionen, 08-620 02 08

Matilda Hector, Pressansvarig, PMU, 0765-36 96 24

För att stödja Denis Mukweges och Panzisjukhusets arbete:

Läkarmissionen pg. 90 00 21-7, PMU pg. 90 00 50-6

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2016 förmedlade vi mer än 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd.

Läs mer på lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell