2009-12-14 10:17Pressmeddelande

Förlossning sista skriket i biståndsbutiken

Stockholm 14 december 2009

PRESSMEDDELANDE

Förlossning sista skriket i biståndsbutiken

Det är rusning i Läkarmissionens biståndsbutik WebaidShop. Grisar och getter toppar fortfarande listan – men förlossningar i Kongo/Kinshasa klättrar fort och ligger på andra plats i antal sålda produkter, fjärde plats räknat i pengar.

 

Cirka 500 förlossningar har sålts hittills under årets julhandel. Priset för en förlossning är 150 kronor.

 

-        Det är annorlunda julklappar som gör människor glada och som faktiskt förändrar livet för många människor. Det blir väldigt tydligt vart pengarna går och vad vi åstadkommer tillsammans med givarna, säger Josefine Hörnberg, direktor på Läkarmissionen.

 

Det råder en kaotisk situation i Kongo/Kinshasa och många kvinnor tvingas föda sina barn utan läkarhjälp, ofta hemma i sina egna hyddor. Många överlever inte förlossningen. Biståndet via WebaidShop ger en plats på Panzisjukhuset i staden Bukavu. Det byggdes för snart tio år sedan med bidrag från Läkarmissionen och Sida.

 

Webaidshop öppnade 2007 och är i dag största butiken med paketerade biståndsprodukter på nätet. Försäljningen har skjutit fart rejält under julhandeln i år och topplistan ser i dagsläget ut på följande sätt:

 

 • Grispaket med tre suggor och en galt
 • Get
 • Miljöpaket med vatten och träd
 • Förlossning på sjukhus
 • Fårpaket med foder
 •  

  Not. Listan visar de produkter som sålt mest fram till och med 10 december.

   

  För ytterligare information:

   

  Josefine Hörnberg, direktor, Läkarmissionen, 08-620 02 20

  Conny Sjöberg, informationsansvarig, 08-620 02 37

  Berthil Åkerlund, projektledare, WebaidShop, 08 – 620 02 33, 070 – 650 31 45

   

  Ladda ned bild på Olof Palme-prisvinnaren Denis Mukwege och glad nyblliven mamma.

   

  www.webaidshop.se


  Om Läkarmissionen

  Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


  Kontaktpersoner

  Hanna Rosell
  Chef insamling och kommunikation
  Hanna Rosell