2019-02-06 09:34Pressmeddelande

En påminnelse till svenskarna: var snäll mot dig själv – Årets tema under Läkarmissionens Vänliga Veckan är vänlighet mot sig själv

I en tid när ämnen som psykisk ohälsa, klimatångest och orättvisor i världen är ständigt närvarande är det viktigt att ta hand om sig själv för att orka ta hand om andra, menar Lars Arrhenius, ny generalsekreterare på Läkarmissionen. Svenskarna svarar i en färsk sifo-undersökning att man ska ge sig själv egentid för att vara snäll mot sig själv, något som varannan svensk dessutom önskar mer av.

Vänliga Veckan instiftades av Läkarmissionen 1946 och infaller varje år i februari för att påminna oss om vikten av att vara vänlig. I år infaller den vecka 7, 11 – 17 februari, och årets tema är vänlighet mot sig själv.

En ny Sifo-undersökning utförd på uppdrag av Läkarmissionen visar att 52 procent av svenskarna anser att man är vänlig mot sig själv genom att ge sig själv egentid. Men när frågan om det dåliga samvetet kommer upp uppger nästan en lika stor del att de får dåligt samvete när de prioriterar sig själva på bekostnad av något eller någon annan.

– Man mår bra när man är snäll mot andra. Samtidigt måste man vara snäll mot sig själv för att ha kraft att ge något till andra. Det hänger ihop och ska inte vara någon motsättning, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Läkarmissionen.

Varannan svensk önskar mer egentid
Vänliga Veckan startade 1946 med fokus på vänlighet i trafik, hemma och på jobbet. De senaste åren har Läkarmission valt att sätta fokus på något specifikt, till exempel att vara vänlig mot en granne eller mot någon som inte tycker likadant som du själv. I år vill Läkarmissionen lyfta individen och vikten av att vara snäll mot sig själv.

Fler än varannan svensk (56%) önskar sig mer egentid, vilket nästan lika många (52%) menar är en huvudsaklig byggsten för att må bra och vara snäll mot sig själv. Majoriteten menar även att man är vänlig mot sig själv genom att tänka positivt (60%) och inte ställa för höga krav på sig själv (48%). Lars känner igen sig i svaren från undersökningen, men tror inte att resultatet skulle se likadana ut i andra delar av världen bland Läkarmissionens samarbetspartner.

– På många platser där Läkarmissionen arbetar handlar det om att överleva och ha mat för dagen vilket innebär helt andra utmaningar i livet än de vi har här hemma. En viss grundtrygghet måste finnas i ett samhälle för att frågan om vänlighet och egentid ska bli aktuell, säger Lars.

Topplista: Så är man vänlig mot sig själv enligt svenskarna

1. Tänka positivt

2. Ge sig själv egentid

3. Inte ställa för höga krav på sig själv

4. Behandla sig själv som man behandlar andra

5. Vara generös mot andra 

Om undersökningen Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo, ett svenskt företag som utför marknadsundersökning, medie- och opinionsundersökningar. Undersökningen består av 1149 webbaserade intervjuer genomfört med män och kvinnor som är 18 år och äldre.

Om Vänliga Veckan

Vänliga veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist som dessutom grundat Läkarmissionen. Harry Lindquist fick idén efter att ha hört en minst sagt tråkig berättelse. En trafikräknare hade under sex timmar scannat av förbipasserande. 8 569 av de som passerade såg ut som om de var på väg till en begravning. Endast 12 personer log. Därför instiftade han Vänliga Veckan med ständigt fokus på vänlighet i trafik, hemma och på jobbet.

Om Läkarmissionen

Läkarmissionen är en hjälporganisation som sedan 1958 arbetar för att förändra framtiden för utsatta människor. Idag genomför vi internationellt hjälparbete och katastrofhjälp i ett fyrtiotal länder.

Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell