2018-12-05 14:45Pressmeddelande

Elitens Nobelkreationer auktioneras ut på Tradera till förmån för fredspristagare Doktor Denis Mukwege

null

I samband med årets Nobelmiddag och utdelningen av Nobels fredspris anordnar Tradera tillsammans med Läkarmissionen för första gången en välgörenhetsauktion - Nobel Archives. Politiker, näringslivsprofiler, kockar och andra kända personer har donerat långklänningar, frack, festskor, aftonväskor, smycken och liknande som de har använt vid Nobelfestligheter under åren. Pengarna som samlas in går oavkortat till Läkarmissionen och till fredspristagaren Dr Denis Mukweges arbete på Panzisjukhuset i DR Kongo.

Doktor Mukweges arbete, likväl som Panzisjukhusets fortlevnad, är till stor del beroende av donationer och insatser från Sverige. Läkarmissionen har sedan starten givit stöd till Doktor Mukwege och Panzisjukhuset och är en mycket viktig partner för att sjukhuset ska kunna drivas.

– Det är fantastiskt och välförtjänt att Doktor Mukwege får ta emot Nobels Fredspris, och samtidigt ta emot denna generositeten från Nobelfestens gäster som auktionerar ut sina kreationer. Utmaningarna för människorna i Kongo är stora och pengarna som auktionerna ger kommer göra skillnad, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Bland de 27 donatorerna i initiativet och auktionen återfinns bland andra Statsminister Stefan Löfven, Ulf Kristersson, Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Ann Måwe, Margot Wallström, Maud Olofsson, Gudrun Schyman, Lena Adelsohn Liljerot, Maud Olofsson, Anna Maria Corazza Bildt, Poker Wallenberg, Nobelkommitténs ordförandes fru Evi Heldin, stjänkocken Andreas Hedlund, konditor Daniel Roos och många, många fler.

Till varje auktion medföljer en personlig beskrivning av det som säljs och vad saken i fråga har varit med om på Nobelfesten. Statsministerns hustru Ulla Löfven skänker klänningen hon hade på sin

första Nobelfest 2012 och hon kände sig väldigt fin, men hon berättar att “det blev en mindre katastrof, när jag upptäckte att Ann Måwe hade en likadan klänning. Som tur var blev det inte uppmärksammat på något sätt”. Lena Adelsohn Liljerot skänker en klänning från 1983 och hon berättar att “klänningen har dansat med käre maken Ulf Adelsohn, beskådats av politiker som Thorbjörn Fälldin och Olof Palme och därtill varit på middag hos kungaparet på Stockholms slott”.

Mångfaldigt prisbelönade kocken Andreas Hedlund skänker en av sina favoritknivar från Global som han har använt både under Nobel 2012, 2013 och 2014 och han berättar att “på de menyer jag var med att ta fram har jag skurit blomkålsterrine, fasan, pärlhönsrulle och morotsterrine med den. Kniven är slipad av min pappa som är proffs. Långt knivblad för snygga snitt, sylvass, dessutom olivslipad så det man skär inte ska fastna på bladet “.

– Vi är alldeles överväldigade över den generositet som så många toppolitiker, näringslivsprofiler och kockar har visat för denna välgörenhetsauktion. Det känns fint att kunna bidra på detta sätt till Läkarmissionens viktiga arbete, säger Sofia Hagelin, presschef Tradera.


Länk till Nobel Archives på Tradera:
https://www.tradera.com/campaign/nobelfesten

Bilder till samtliga auktioner och objekt:https://we.tl/t-dxqNYlZMRQ

Lista över auktioner i Nobel Archives


Andreas Hedlund Global G-59 kockkniv, 35 cm lång.

Ann Måwe Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2013

Anna Ekström Aftonväska från Nobelfesten 2016

Anna Maria Corazza Bildt Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2007

Annie Lööf Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2013

Ardalan Shekarabi Frackfluga han burit vid flera Nobelfester

Danica Kragic Örhängen som hon bar på Nobelfesten

Daniel Roos Provsmakning av 2017 års Nobeldessert av Daniel

Ebba Busch Thor Ring som hon kommer bära under Nobelfesten 2018

Evi Heldin Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2014

Filippa Reinfeldt Festskor från Thalia som hon bar på Nobelfesten 2007

Frances Arnold T-shirt som togs fram av hennes Universitet Caltech till hennes ära när det tillkännagavs att hon vunnit Nobelpriset i kemi 2018.

Gudrun Schyman Långklänning som hon bar på Nobelfesten 1999

Helene Hellmark Knutsson Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2015 och sjal som hon bar på Nobelfesten 2016

Isabella Lövin Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2016

Jan Björklund Manschettknappar som han bär på Nobelfesten 2018

Jennie Fridolin Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2011

Klara Sydhoff Wallenberg Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2014

Lena Adelsohn Liljeroth Långklänning som hon bar på Nobelfesten 1983

Margot Wallström Aftonväska från Nobelfesten 2015

Maud Olofsson Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2003

Peter ”Poker” Wallenberg Frack och lackskor som han burit vid många Nobelfester

Stadshuskällaren Presentkort på en Nobelmiddag för 2 i Restaurang

Stefan Löfven Frack som han burit vid flera Nobelfester

Ulf Kristersson Fluga och lackskor som han burit vid Nobelfesten 2017

Ulla Löfven Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2012

Ylwa Westerberg Långklänning som hon bar på Nobelfesten 2012

Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. 

Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell