2019-12-04 15:35Pressmeddelande

Efter veckans brutala attacker i Östra Kongo – Läkarmissionen går in med akut stöd i området

Illustratör: Kornelia EngqvistIllustratör: Kornelia Engqvist

Civilbefolkningen i Beni, Östra Kongo, har utsatts för nya brutala attacker den senaste tiden. Bara under en vecka har ett fyrtiotal människor dödats och ett tiotal barn bortförts. Nu går Läkarmissionen in med en akutinsats för att hjälpa de människor som flytt från attackerna.

Civilbefolkningen i Beni, Östra Kongo har utsatts för nya brutala attacker under den senaste tiden. Ett fyrtiotal människor har dödats och ett tiotal barn har bortförts. Nu går Läkarmissionen in med en akutinsats för att hjälpa de människor som flytt från attackerna. Néhémie Ndambara leder arbetet på plats och berättar mer om den extrema situationen.

– Det är så ofattbart grymma attacker på en oskyldig civilbefolkning som hamnar mitt emellan ett krig mellan den kongolesiska armén och olika milisgrupper. Den offensiv som den kongolesiska armén inlett mot en av milisgrupperna (Allied Democratic Forces, ADF), har pågått sedan slutet av oktober för att driva bort dem från området. Attacker och bortföranden har ökat av de hämndlystna ADF-förbanden, berättar Néhémie Ndambara.

Läkarmissionen bedriver sedan många år insatser genom sin lokala partner CEPAC i Beni. Dels i form av stöd till minoritetsbefolkningen Mbuti men också i förhållande till Ebolautbrottet som härjat i regionen sedan augusti förra året. Läkarmissionen har också gjort punktinsatser till stöd för flyktingar och offer för tidigare milisattacker. Situationen i nuläget är mycket allvarlig.

– Den senaste veckan har nya brutala attacker skett, ovanligt nära Beni. De dödar med machete och knivar och nu möter vi återigen människor som tvingats på flykt till säkrare områden. Vissa av barnen som tagits från sina familjer är så små, runt fem år, och det mest troliga är att de kommer tränas till barnsoldater, fortsätter Néhémie Ndambara.

Läkarmissionen går in med en första insats till Beni för att ge människorna som tvingats fly, det mest basala – mat, presenning och de nödvändigaste hushålls- och hygienartiklarna.

Läkarmissionen startar en insamling för att hjälpa flyktingarna i Beni. Swisha en gåva på valfritt belopp till 90 00 217.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.