Något så banalt som ett toalettbesök är sällan förknippat med fara för varken livet eller hälsan. Dessvärre ser det annorlunda ut i många länder, där vägen till toaletten kan vara riskabel, och själva besöket kan innebära både smitta och övergrepp. Engångstoaletten Peepoo är en smart uppfinning som kan förhindra ett otryggt toalettbesök, och i år finns den som nyhet i Läkarmissionen gåvoshop för välgörande julklappar.
Nu lanseras Peepoo som ny julklapp i Läkarmissions gåvoshop. För 150 kronor kan man bidra med ett startpaket för en familj i Kibera - ett utsatt område i Nairobi, Kenya.
– Ett toalettbesök tryggt från sjukdomar och risken att bli skadad eller bortförd är för många lika självklart som att gå upp på morgonen. Men så ser det inte ut på alla platser i världen. För flera av de projekt som Läkarmissionen stödjer kan Peepoo göra stor skillnad, inte minst i skolorna. Jag tycker definitivt att ett tryggt toalettbesök är årets välgörenhetsjulklapp, säger Hanna Rosell, marknadschef på Läkarmissionen.
Biologiskt nedbrytbar toalett
Peepoo är en slags potta och en rulle med engångspåsar. Man trär påsen på pottan och uträttar sina behov, därefter knyter man ihop den använda påsen. Varje påse är helt biologiskt nedbrytbar och innehåller en ”tepåse” med ett ämne som tar död på alla bakterier. Efter att man uträttat sina behov knyter man ihop plastpåsen som efter åtta veckor är nedbrutet till användbart gödsel.
- För människor i utsatta områden som Kibera kan en sådan här uppfinning vara avgörande. Sjukdomar sprids lätt och det finns långt ifrån samma förutsättning för medicinsk hjälp som här i Sverige, berättar Hanna.
Peepoo nominerad till Polhemspriset
Hjärnan bakom uppfinningen är den svenske arkitekten Anders Wilhelmson som dessutom blev nominerad till det prestigefyllda Polhemspriset, Sveriges äldsta tekniska utmärkelse som förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Priset delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem.
Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd.
Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.