2013-09-26 14:53Pressmeddelande

Årets Right Livelihood Awards: Svenska kopplingar till Mukwege och Panzisjukhuset

null

Chefsläkare Denis Mukwege är en av årets mottagare till Right Livelihood Awards. Han får priset för sitt arbete på Panzisjukhuset där han och hans kollegor har opererat tiotusentals offer för sexuellt våld. Sjukhuset har starka svenska kopplingar.

 Panzisjukhuset byggdes mellan år 1999 och 2000 med stöd av SIDA, Läkarmissionen och PMU. Läkarmissionen och PMU/ECHO hör fortfarande till huvudfinansiärerna av verksamheten. Läkarmissionen ger framförallt stöd till driften av sjukhuset och finansierar även förskola för de våldtagna kvinnornas barn.

 Denis Mukwege kommenterar priset i ett pressmeddelande:

 ”Mina hyllningar går också till alla de kvinnor som kommer till sjukhuset, de som har överlevt det sexuella våld som kriget i vårt land har fört med sig. Den utmärkelse jag nu har fått tillägnar jag dem. Trots de ofattbara övergrepp de har utsatts för visar de mod och beslutsamhet, och det är vad som ger mig styrka att arbeta vidare.

Jag ser nu fram emot att återkomma till Sverige, ett land där jag har många vänner som genom åren stöttat mitt arbete. Denna gång kommer jag för att ta emot ett mycket ärofyllt pris. Ett pris som ger mig anledning att ännu en gång lyfta frågan om att vi måste skapa fred i Kongo.”

Denis Mukwege är också aktuell genom en bok om hans liv som presenteras på bokmässan i Göteborg: ”Denis Mukwege - en levnadsberättelse” (Weylers förlag). Journalisten och författaren Berthil Åkerlund som har skrivit boken har följt Denis Mukwege under två års tid.

Kontaktuppgifter till svenskar med koppling till Mukwege och Panzisjukhuset:
Conny Sjöberg, insamlingsansvarig på Läkarmissionen, 070-629 82 02

Josiane Bolenge-Kamparås, Kongohandläggare på Läkarmissionen, 070-532 39 03

Noomi Lind, Pressansvarig PMU, 08-608 96 3

Berthil Åkerlund, journalist och författare, 070-650 31 45

Motivering till årets Right Livelihood Award:
Dr Mukwege får Right Livelihood Award ”för sitt modiga arbete med att kurera kvinnor som överlevt konfliktrelaterat sexuellt våld samt för att uppmärksamma övergreppens bakomliggande orsaker”.

För mer information, kontakta gärna:
Eva Nordenstam von Delvig, Informationsansvarig Läkarmissionen 
Tel: 08-620 02 08
Mobil: 0704 16 38 08 

Så kan du stödja Panzisjukhuset
- Stöd Panzisjukhuset och Denis Mukweges arbete via Läkarmissionens Webaid och ge en gåva som verkligen betyder något. 

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2012 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell