2014-01-14 13:12Pressmeddelande

Årets julklapp – en säker förlossning i Kongo

null

Årets mest sålda julklapp i Webaid, Läkarmissionens biståndsbutik på nätet, blev en säker förlossning på sjukhus i Kongo. Andra populära julklappar var matpaket till Syrien och skolmat i Rwanda. Totalt köptes hela 6 506 goda julklappar för 1 396 347 kronor i Webaid under julhandeln, vilket är nytt rekord.

– När ni tar ett beslut om att stödja gravida kvinnor så räddar ni liv. Jag vill bara säga att er handling är väldigt viktig för vårt samhälle, för familjer, för kvinnor och för barnen i Kongo, säger Denis Mukwege, chefsläkare vid Panzisjukhuset, som tack till alla givare.

Den populäraste julklappen i Webaid, Läkarmissionens biståndsbutik på nätet, har i år varit att betala kostnaden för att en kvinna ska få en säker förlossning på Panzisjukhuset i östra DR Kongo. Hela 984 personer i Sverige valde att ge det som gåva i december. Det påverkades troligtvis av att Denis Mukwege tog emot en Right Livelihood Award i Stockholm i december 2013. Utmärkelsen och en nyutkommen bok, har skapat stor uppmärksamhet kring Panzisjukhuset och den mycket svåra situationen för kvinnorna i regionen.

– Trenden att ge gåvor som verkligen gör nytta står sig stark och det är vi väldigt glada över. Det bidrar till att många människor i Latinamerika och Afrika får tillgång till sådant som rent vatten eller en möjlighet att låta barnen gå i skola, säger Conny Sjöberg, insamlingsansvarig på Läkarmissionen.

Västerbotten vann julklappsligan
Totalt köptes i år hela 6 506 julklappar för sammanlagt 1 396 347 kronor på Webaid under julhandeln, vilket är nytt rekord. Västerbotten vann julklappsligan, sammanställningen av hur många gåvor invånarna i Sveriges län har köpt under december på Webaid, i relation till folkmängden i länet. I Västerbotten köpte invånarna 97,2 gåvor per 100 000 invånare under december 2013. På andra plats kom Örebro län med 88,0 gåvor per 100 000 invånare och på tredje plats Stockholms län med 81,4 gåvor.

– Julklappsligan ger naturligtvis inte en heltäckande bild av hur många svenskar som köper goda julklappar, eftersom den bara baseras på vår egen försäljning. Men det ger ändå en fingervisning om hur det ser ut i länen, säger Conny Sjöberg.

Webaid är öppen året runt och det går att handla gåvor för alla tillfällen där, inte bara julklappar. Gemensamt för gåvorna i Webaid är att de hjälper utsatta människor att förändra sina livsvillkor, oftast genom hjälp till självhjälp.

Bildtext: ”Er handling är väldigt viktig för vårt samhälle, för kvinnor och för barnen i Kongo”, säger Denis Mukwege som tack till alla i Sverige som har bidragit till att kvinnor i östra DR Kongo kan föda barn på sjukhus.
Bild på Denis Mukwege finns här.

Bildtext: ”Detta är mitt allra första barn. Jag är tacksam att jag kunde komma hit och föda, för jag hade inte haft råd att betala själv för en förlossning på sjukhus”, säger Mangaza Lwaboshi 24 år gammal.
Bild på Mangaza Lwaboshi finns här.

För mer information, kontakta gärna:
Conny Sjöberg, insamlingsansvarig, 08-620 02 37
conny.sjoberg@lakarmissionen.se

Eva Nordenstam, informationsansvarig, 08-620 02 08 
eva.nordenstam@lakarmissionen.se

Fakta nedan:
- Julklappsligan 2013 – hela listan över alla län
- De tio populäraste biståndsjulklapparna i Webaid julen 2013
- Så kan du stödja Läkarmissionen

Julklappsligan 2013 – hela listan över alla län 
1. Västerbotten
2. Örebro län
3. Stockholms län
4. Jönköpings län
5. Uppsala ln
6. Västra Götaland
7. Västmanland
8. Dalarna
9. Västernorrland
10. Sörmland
11. Kronoberg
12. Halland
13. Värmland
14. Östergötland
15. Kalmar län
16. Gotland
17. Skåne
18. Norrbotten
19. Blekinge 
20. Gävleborg
21. Jämtland

De tio populäraste biståndsjulklapparna i Webaid julen 2013
1. Föda barn på sjukhus, Kongo
2. Matpaket, Syrien
3. Skolmat, Rwanda
4. Trädplantering, Moçambique
5. Får, Burkina Faso
6. Get, Nepal
7. Oxe, Uganda
8. Stöd till Panzisjukhuset, Kongo
9. Kycklingar, El Salvador
10. Träd, Sydsudan

Så kan du stödja Läkarmissionen
- Köp en förlossning till en kvinna i Kongo i Webaid och ge en gåva som verkligen betyder något. Du kan även välja mellan ett 30-tal andra olika produkter. Själv får du ett fint gåvobevis att ge bort.
Bli en Skyddsängel och hjälp övergivna och ensamma barn i exempelvis Sydafrika att få en ny framtid.
- Eller välj något annat av våra projekt som du vill stödja. Samtliga finns beskrivna på vår hemsida, www.lakarmissionen.se

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2013 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell