2016-10-21 13:09Pressmeddelande

Aktion Julklappen och Sveriges julklappshjältar är tillbaka

null

I samband med att julhandeln årligen slår rekord väljer allt fler svenskar att engagera sig i eller ge pengar till välgörenhet. Förra året kunde hela 25 949 paket skickas från Sverige till barn på olika på olika skolor, sjukhus och familjer runtom i östra Europa. Nu drar årets Aktion Julklappen igång och Läkarmissionen hoppas på ännu fler insamlade klappar än tidigare år.

Aktion Julklappen har genomförts av Läkarmissionen sedan 1998 och genom åren har över en halv miljon barn fått en gladare jul tack vare initiativet. Kampanjen innebär att skolor, privatpersoner, föreningar och företag runt om i Sverige slår in paket som tillsammans med en personlig hälsning skickas till barn i östra Europa. I år skickas julklapparna till barnhem, sjukhus, skolor och barn i fattiga familjer i fyra länder; Rumänien, Georgien, Ukraina och Moldavien.

– Många deltagare återkommer år efter år och tycker det är en viktig tradition där barn får lära sig om hur barn i andra länder kan ha det, men också om hur vi i Sverige kan vara med och bidra till dem som inte har så mycket och hur det kan vara en ganska stark kontrast till vår svenska julhandel. Även om en julklapp inte förändrar framtiden för dessa barn sprider det mycket glädje och känslan av att någon långt borta faktiskt gjort en julklapp till mig blir väldigt stark, säger Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen.

Samma innehåll i alla paket

Alla paket i Aktion Julklappen innehåller ett bestämt antal saker, dels för att det ska vara rättvist för barnen men också för att paketen ska ta sig igenom tullarna och komma fram. I klapparna finns bland annat pennor och kritor, ritblock och skrivhäfte, hygienartiklar, tablettask och ett vykort med en personlig hälsning från den som skickat paketet. I många svenska skolor går barnen själva ihop och samlar in pengar till innehållet. I fjol var 269 skolklasser i Sverige involverade i Aktion Julklappen.

– Alla som vill kan vara med och bidra med ett paket i Aktion Julklappen. Skolklasser runt om i landet slår tillsammans in julklappar som en klassaktivitet, men vi får också in många paket från privatpersoner. Förra året samlades hela 25 949 julklappar in i Sverige och det vore naturligtvis jätteroligt om ännu fler vill bli julklappshjältar för utsatta barn i år, säger Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen.

Insamling, frakt och utdelning av paketen

Mellan den 2:a och den 26:e november kan paketen postas eller lämnas in till någon av Aktion Julklappens tjugo uppsamlingsplatser. När insamlingstiden är slut fraktar Läkarmissionen tillsammans med Human Bridge paketen vidare och delar ut alla insamlade klappar till barn i Rumänien, Georgien, Ukraina och Moldavien. Några veckor efter jul får de svenska barn som gett klappar uppföljningsmaterial och hälsningar som tack för sitt engagemang.

Vill du som journalist vara med när barn slår in paket till Aktion Julklappen?

Hör av dig till Helen Karlström på helen.karlstrom@lakarmissionen.se eller 08-620 02 06 så hjälper vi till att hitta en skola i närheten.

Vi har folk på plats i Rumänien och Ukraina

Caroline Svensson, 17 oktober – 11 november Liv & Ljus i Bukarest, Rumänien

070-493 69 33 ssgcsv@student.lu.se

Dilan Hassanpour, 17 oktober – 20 november, Children Care Center i Lviv, Ukraina

073-978 06 18 dilanhassanpour@hotmail.com

Elin Willinder, 31 oktober – 25 november, Children Care Center i Lviv, Ukraina

072-365 47 21elinwillinder@gmail.com

Fakta om Aktion Julklappen:

  • Cirka 516 000 julklappar har delats ut till barn i östra Europa sedan starten.
  • Förra året samlades 25 949 julklappar i Sverige och delades ut i Rumänien, Ukraina, Moldavien och Georgien.
  • Alla julklappar innehåller; ritblock, skrivhäfte, blyertspenna, pennvässare, suddgummi, färgkritor, tandborste, tandkräm, tvål, tablettask, reflex och en hälsning från avsändaren i Sverige.
  • Privatpersoner, skolklasser och företag som vill delta i Aktion Julklappen anmäler sig på https://www.lakarmissionen.se/anmalningsformular-aktion-julklappen/
  • Packade paket kan lämnas in på 20 uppsamlingsställen runt om i landet eller skickas till: Holsbybrunn Human Bridge, Bergmossevägen, 570 15 Holsbybrunn.
  • Julklappar kan lämnas in mellan 2:a och 26:e november.

Läs mer om Aktion Julklappen på: http://www.lakarmissionen.se/aktionjulklappen

Se en film om Aktion Julklappen: www.youtube.com/watch?v=6KTfOMT6H2E

För mer information, vänligen kontakta;

Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen

helen.karlstrom@lakarmissionen.se, 08-620 02 06.

Eva Nordenstam von Delwig, informationsansvarig på Läkarmissionen, 08-620 02 08, eva.nordenstam@lakarmissionen.se

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2015 förmedlade vi mer än 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell