2018-10-24 15:06Pressmeddelande

​Aktion Julklappen efterlyser årets julklappshjältar

null

I år fyller Läkarmissionens stora julklappssatsning Aktion Julklappen 20 år. Idén är lika enkel som snillrik. Barn i Sverige slår in julklappar och skickar med personliga hälsningar till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina som annars kanske inte får några julklappar. I år är dessutom Youtube-stjärnan Theoz med och delar ut julklappar i Ukraina.

– Att vara en julklappshjälte är ett fint sätt för barn att få visa solidaritet med dem som inte har så mycket, men också ett bra tillfälle för oss vuxna att prata med barnen om frågor som mångfald, värdegrund och barns rättigheter i världen, säger Helen Karlström, Läkarmissionens projektledare för Aktion Julklappen.

Theodor ”Theoz” Haraldsson, som både är känd från Youtube, Musically och som shuffla-stjärnan bakom artisterna Samir och Viktor, åker tillsammans med Läkarmissionen till Ukraina i december för att hjälpa till att dela ut julklapparna som barn i Sverige samlat ihop.

- Det känns sorgligt att inte alla barn får samma möjligheter till att fira jul och få en julklapp. Jag tycker att alla som kan ska vara med och vara en julklappshjälte och hjälpa, säger Theo.

20 års-jubileum för Sveriges julklappshjältar

Sedan starten 1998 har Läkarmissionens insamling Aktion Julklappen förmedlat nära 560 000 julklappar till barn i östra Europa. Paketen kommer från svenska skolor, privatpersoner, föreningar och företag. Förra året kunde Läkarmissionen dela ut totalt 19 995 julklappar till barn i fattiga familjer, på skolor, barnhem och sjukhus.

Alla paket i Aktion Julklappen innehåller ett bestämt antal saker, dels för att det ska vara rättvist för barnen som tar emot julklapparna, men också för att paketen ska ta sig igenom tullens kontroller och komma fram. I klapparna finns bland annat pennor och kritor, ritblock och skrivhäfte, hygienartiklar, en tablettask och ett vykort med en personlig hälsning från den som skickat paketet.

Så här går det till

Under perioden 1–17 november kan paketen postas eller lämnas in till någon av Aktion Julklappens
20 uppsamlingsplatser runt om i landet. Sedan fraktar Läkarmissionen tillsammans med Human Bridge paketen vidare och delar ut dem till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina.

Svenska barn blir julklappshjältar

För många har Aktion Julklappen blivit en årlig tradition, och ofta går barnen själva ihop och samlar in pengar till innehållet i en julklapp. Alla som deltar i Aktion Julklappen får ett diplom och en hälsning från barn som tagit emot en julklapp.

– Vi är så glada för de 19 995 julklappshjältar som deltog i fjol och hoppas att ännu fler vill vara med i år, säger Helen Karlström.

Vill du vara med när barn slår in paket till Aktion Julklappen?

Hör av dig till Helen Karlström på 08-620 02 06 eller helen.karlstrom@lakarmissionen.se. Så tipsar vi om en skola nära dig.

För pressbilder: http://www.mynewsdesk.com/se/lakarmissionen/images/tag/aktion-julklappen

Fakta om Aktion Julklappen

  • Aktion Julklappen är ett samarbete mellan hjälporganisationerna Läkarmissionen och
    Human Bridge.
  • Nära 560 000 julklappar har delats ut till barn i östra Europa sedan starten 1998.
  • Förra året samlades 19 995 julklappar in i Sverige och delades ut i Rumänien, Ukraina och Moldavien.
  • Alla julklappar innehåller ritblock, skrivhäfte, blyertspenna, pennvässare, suddgummi, färgkritor, tandborste, tandkräm, tvål, tablettask, reflex och en hälsning från avsändaren.
  • Julklappar kan lämnas in under perioden 1–17 november.
  • Packade paket kan lämnas in på 20 uppsamlingsställen runt om i landet eller postas till
    Human Bridge, Bergmossevägen 8, 574 53 Holsbybrunn.

Antal julklappshjältar per län 2017

Län Antal julklappshjältar
Blekinge 97
Dalarna 70
Gotland 21
Gävleborg 20
Halland 575
Jämtland 246
Jönköpings län 1 632
Kalmar län 182
Kronoberg 349
Norrbotten 7
Skåne 1 521
Stockholms län 8 166
Södermanland 180
Uppsala län 834
Värmland 593
Västerbotten 257
Västernorrland 52
Västmanland 861
Västra Götaland 3 289
Örebro län 299
Östergötland 745
Hela landet 19 995

Länkar

Anmälan till Aktion Julklappen

Aktion Julklappens hemsida

En film med Theoz och Aktion Julklappen

En film om Aktion Julklappen

Läkarmissionens nya skolmaterial

Hela listan över alla uppsamlingsställen

För mer information, vänligen kontakta

Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen, 08-620 02 06 eller helen.karlstrom@lakarmissionen.se

Eva Nordenstam von Delwig, informationsansvarig på Läkarmissionen, 08-620 02 08 eller eva.nordenstam@lakarmissionen.se

Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. 

Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell