2013-03-25 15:16Pressmeddelande

Äggkompensera för en godare påsk

null

Under påsken äter svenskarna 2 000 ton ägg och nästan sex av tio ger bort påskägg med godis i, enligt en undersökning från 2012. Om bara en procent även skulle äggkompensera för sina påskägg skulle nästan 1 000 familjer i El Salvador kunna få chansen till ett bättre liv.

– För många handlar påsken om goda saker som gemenskap, mat och inte minst godis. Ett sätt att göra den ännu godare kan vara att äggkompensera: att lägga ett kycklingpaket i något av påskäggen och ge en familj i El Salvador möjlighet till egen försörjning, säger Johanna Kratz, informatör på Läkarmissionen.

Ett kycklingpaket kostar 100 kronor och innehåller 25 kycklingar, gödning och diverse verktyg samt utbildning i djurhållning och hur man driver ett mindre företag. Med paketet som grund kan en familj starta en liten affärsverksamhet som kan växa och generera pengar och därmed göra stor skillnad för deras livsvillkor.

För familjen Gonzalez som bor i ett av de fattigare områdena i San Salvador har de 25 kycklingarna erbjudit helt nya möjligheter. För första gången i livet tjänar de egna pengar och har möjlighet att planera för framtiden. För de fyra barnen innebär familjens förbättrade ekonomi att de kan få en ordentlig utbildning.

– Tanken bakom begreppet äggkompensera är att med glimten i ögat lyfta fram möjligheten att dela med sig av allt det goda vi unnar oss vid påsk. Lite som att klimatkompensera: man kan fortsätta att resa men tar ändå ansvar för miljön, säger Johanna Kratz.

Mer material nedan:
- Så gör du för att äggkompensera i påsk
- Länkar till bildmaterial
- Bildtext
- Länk till undersökningen om påskvanor

För mer information, kontakta gärna:
Johanna Kratz, informatör Läkarmissionen, 08-620 02 34
johanna.kratz@lakarmissionen.se

Så gör du för att äggkompensera i påsk
Gå in på Läkarmissionens hemsida och köp ett kycklingpaket till El Salvador, så får du ett gåvobevis att lägga i påskägget.

Länkar till bildmaterial:
Titta in i familjen Gonzalez kycklingbur (film)
- Kycklingburen (bild)

Bildtext:
- Femtonåriga Erick och sexåriga Dayana har äntligen fått ordentliga skor som underlättar den långa promenaden till skolan. Tidigare hade familjen inte råd med skor, men nu när de kan sälja kycklingar får de lite pengar över till annat än mat.

Länk till undersökningen om påskvanor
Undersökningen från Svenska ägg finns att läsa här

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2012 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell