2014-12-22 09:00Pressmeddelande

33 000 julklappshjältar deltog i årets Aktion Julklappen

null

I årets Aktion Julklappen som arrangeras av Läkarmissionen har drygt 33 000 paket slagits in och skickats till barn i östra Europa. Med skrivblock, färgkritor och tablettaskar sprids nu julglädje bland utsatta familjer. Årets siffra är en ökning med nästan tolv procent sedan i fjol.

Aktion Julklappen genomförs årligen av Läkarmissionen. Projektet syftar till att hjälpa utsatta barn i östra Europa och att låta svenska barn, familjer, skolor och företag få uppleva glädjen med att ge en gåva. I år har 33 075 julklappar från hela landet samlats in, de delas nu ut på barnhem, skolor, sjukhus och till utsatta familjer i Rumänien, Ukraina, Moldavien samt Georgien.

– Aktion Julklappen är ett fantastiskt projekt för alla inblandade. Julklappshjältarna får ett tillfälle att fundera på sin egen tillvaro och samtidigt hjälpa utsatta barn genom att sprida glädje och hopp, säger Eva Nordenstam, informationsansvarig på Läkarmissionen.

Klapparna har lämnats eller skickats till Läkarmissionen som tillsammans med organisationen Human Bridge ser till att de kommer fram och delas ut. För att det ska bli rättvist innehåller alla paket samma sak, bland annat tvål, tandborste, färgkritor, skrivblock och tablettask.

I fjol fick 29 672 barn i östra Europa varsin julklapp, en siffra som i år överstegs med 3 403 paket. De svenska julklappshjältar som deltar slår in julklapparna tillsammans med en personlig hälsning och får bilder från utdelningen tillsammans med ett diplom och uppföljningsmaterial som tack för sin insats.

– De sista transporterna är nu på väg till Rumänien. Förutom julklappar innehåller sändningarna även vinterkläder och skor, dessutom kunde vi även skicka med handikapphjälpmedel till Georgien vilket känns extra bra, säger Johan Eriksson, ansvarig för logistik och samordning på Human Bridge.

Nästa höst drar insamlingen till Aktion Julklappen igång igen, håll utkik på webbsidan www.lakarmissionen.se/aktionjulklappen för mer information.

Fakta om Aktion Julklappen

  • Aktion Julklappen har genomförts i 18 år.
  • Nästan 500 000 julklappar har delats ut sedan dess till barn i östra Europa.
  • I år samlades 33 075 julklappar in och delas ut i Rumänien, Ukraina, Moldavien och Georgien.
  • Alla julklappar innehåller; ritblock, skrivhäfte, blyertspenna, pennvässare, suddgummi, färgkritor, tandborste, tandkräm tvål, tablettask och en hälsning från avsändaren i Sverige som skickat paketet.

Film om Aktion Julklappen finns här: https://www.youtube.com/watch?v=5ezcmp2wDbM

För mer information, vänligen kontakta;

Eva Nordenstam von Delwig, informationsansvarig på Läkarmissionen, 08-620 02 08, 070-416 38 08, eva.nordenstam@lakarmissionen.se

Om Läkarmissionen
Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2013 förmedlade vi närmare 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på https://www.facebook.com/Lakarmissionen.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell