2015-12-16 15:21Pressmeddelande

26 000 julklappshjältar sprider glädje i östra Europa

null

– Det känns jättespännande att öppna paketet, säger 10-årige Moise, som just har fått en julklapp med en personlig hälsning från ett svenskt barn.

Moise bor i byn Bughea de Sus utanför Rumäniens huvudstad Bukarest. Här är de flesta mycket fattiga och Läkarmissionen har inlett ett arbete för att stötta familjerna. Ett första steg är att servera barnen god och näringsrik skollunch och att förstärka familjernas bostäder. Moises familj är glada över att deras hus har fått ett nytt tak.

Moise berättar att han vill bli polis när han blir stor och om han får önska vad han vill, skulle han välja ett par Adidasskor. Förra året hade inte familjen råd att ge Moise något paket, och han blev jätteglad över julklappen från Sverige.

Aktion Julklappen innebär att julklappshjältar runt om i hela landet slår in julklappar till barn i länder i östra Europa tillsammans med en personlig hälsning. Sedan 1998 har mer än en halv miljon paket delats ut i bland annat Ukraina, Georgien, Moldavien och Rumänien. I år blev det nästan 26 000 som samlades in.

– Vi är verkligen tacksamma för att så många barn vill vara med och göra julen lite ljusare för barn som inte har så mycket. De blir så glada över att få en present och en hälsning från ett barn i Sverige, säger Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen på Läkarmissionen.

För att det ska bli rättvist för barnen som får paketen innehåller alla julklappar samma saker, bland annat tvål, tandborste, färgkritor, skrivblock och en tablettask. De barn i Sverige som har gett klappar får ett diplom och ett tack för sin insats.

För mer information, kontakta gärna:

Helen Karlström, projektledare för Aktion Julklappen på Läkarmissionen, 08-620 02 06, helen.karlstrom@lakarmissionen.se

Bilder och bildtexter

En bild på Moise finns här. En bild på Moise och hans kompisar från byns skola finns här.

Fakta nedan:

- Fakta om Aktion Julklappen
- Så många julklappshjältar finns i Sveriges alla län

- Så kan du stödja Läkarmissionen

Fakta om Aktion Julklappen

- Aktion Julklappen drivs av Läkarmissionen, en hjälporganisation som arbetar för att förändra framtiden för utsatta människor genom att ge dem vilja och verktyg att förbättra sina livsvillkor.

- Sedan 1998 har mer än en halv miljon barn i länder i östra Europa fått julklappar av barn i Sverige genom Aktion Julklappen.

- Syftet är att låta utsatta barn i östra Europa få en gladare jul och att låta svenska barn få uppleva glädjen med att ge en gåva men också en insikt i orättvisor och ojämlikheter i världen.

- I år delas julklapparna ut på barnhem, sjukhus, skolor och till barn från fattiga familjer i Ukraina, Georgien, Moldavien, och Rumänien.

- Alla julklappar har samma innehåll, bland annat skrivblock, penna, tandborste och tandkräm, samt en hälsning från ett barn i Sverige.

- 2015 är nittonde året i rad som Aktion Julklappen genomförs.

Så många julklappshjältar finns i Sveriges alla län

Län Antal julklappshjältar
Blekinge 344
Dalarna 37
Gotland 6
Gävleborg 47
Halland 1 330
Jämtland 805
Jönköpings län 2 995
Kalmar län 468
Kronoberg 601
Norrbotten 29
Skåne 1 919
Stockholms län 9 499
Södermanland 81
Uppsala län 666
Värmland 918
Västerbotten 396
Västernorrland 102
Västmanland 950
Västra Götaland 3 180
Örebro län 195
Östergötland 1 040
Anonyma julklappshjältar 341
Hela landet 25 949

Så kan du stödja Läkarmissionen

- Bli en Skyddsängel och hjälp utsatta barn att få en ny framtid.

- Ge en gåva som verkligen gör skillnad genom att köpa någon av produkterna i Läkarmissionens gåvoshop. Varje gåva förändrar framtiden för en människa, och du får ett fint gåvobevis att ge bort.

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2015 förmedlade vi mer än 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Hanna Rosell
Chef insamling och kommunikation
Hanna Rosell