2019-12-16 15:37Pressmeddelande

17 458 utsatta barn i Rumänien, Moldavien och Ukraina har nu fått julklappar från svenska julklappshjältar – Jönköpings Län toppar listan!

I år har 17 458 barn i östra Europa fått var sin julklapp från julklappshjältarna i Sverige.I år har 17 458 barn i östra Europa fått var sin julklapp från julklappshjältarna i Sverige.

Tack vare 17 458 julklappshjältar spridda över hela landet får lika många barn i Rumänien, Moldavien och Ukraina en gladare jul. Under november har skolor och organisationer runt om i Sverige packat julklappar till Läkarmissionens kampanj Aktion Julklappen. För tredje året i rad var det Jönköpings Län som skickade flest julklappar i relation till befolkningsmängd.

Varje år engagerar sig barn och vuxna över hela Sverige för att sprida julglädje i de fattiga delarna av Europa. Läkarmissionens initiativ Aktion Julklappen har sedan starten förmedlat julklappar till över en halv miljon barn som inte haft en enkel start i livet. Idén bakom Aktion Julklappen är att julklappshjältar runt om i landet slår in julklappar med personliga hälsningar till utsatta barn i östra Europa. I år fick Läkarmissionen ihop hela 17 458 julklappar.

– Att se att så många människor engagerar sig i det här projektet år efter år gör oss givetvis mycket glada. Med otroliga 17 458 julklappar kommer vi kunna skänka julglädje till många utsatta barn som behöver det extra mycket, säger Helen Karlström, Läkarmissionens projektledare för Aktion Julklappen.

Julklappshjältarnas paket delas ut i utsatta familjer, på skolor, barnhem och sjukhus i Rumänien, Moldavien och Ukraina och är ibland de enda presenterna barnen får. Paketen från de svenska julklappshjältarna löser så klart inte barnens livssituation, men de bidrar med något som också är viktigt – en stund av glädje över att någon långt bort tänker på en.

Jönköpings län har flest julklappshjältar
Flest julklappar skickades från Stockholms län, men sett till antal invånare är det Jönköpings län som bidragit med mest julklappsglädje till flest barn i östra Europa. Det är tredje året i rad som Jönköpings län toppar listan, även 2018 och 2017 hade Jönköpings län flest julklappshjältar i relation till befolkningsmängd.

– Det är väldigt kul att se att större regioner som Stockholm, så väl som mindre regioner som Jönköping och Halland uppvisar ett så stort och fint engagemang. Det tyder på att givarglädjen och önskan om att ge till de som behöver finns över hela landet, säger Helen Karlström, Läkarmissionens projektledare för Aktion Julklappen.

Flest julklappshjältar i relation till befolkningsmängd:
1.Jönköpings län

2.Stockholms län

3.Halland

4.Västmanland

5.Värmland

6.Jämtland

7.Östergötland

8.Västra Götaland

9.Kronoberg

10.Skåne

11.Uppsala Län

12.Västerbotten

13.Kalmar län

14.Södermanland

15.Örebro län

16.Gävleborg

17.Blekinge

18.Västernorrland

19.Dalarna

20.Norrbotten

Antal julklappshjältar per län 

Län Antal julklappshjältar
Blekinge 63
Dalarna 64
Gävleborg 129
Halland 699
Jämtland 213
Jönköpings län 1 177
Kalmar län 240
Kronoberg 266
Norrbotten 40
Skåne 1 651
Stockholms län 6 216
Södermanland 186
Uppsala län 419
Värmland 470
Västerbotten 293
Västernorrland 93
Västmanland 513
Västra Götaland 2 607
Örebro län 179
Östergötland 735
Anonyma julklappar 1 205
Hela landet 17 458

Fakta om Aktion Julklappen

  • Aktion Julklappen är ett samarbete mellan hjälporganisationerna Läkarmissionen och Human Bridge.
  • Sedan 1998 har mer än en halv miljon barn i östra Europa fått julklappar av svenska julklappshjältar.
  • Syftet är att ge utsatta barn i östra Europa en gladare jul, samtidigt som svenska barn får uppleva glädjen av att ge en gåva – och en inblick i att det finns orättvisor och ojämlikheter i världen.
  • I år delas julklapparna ut på barnhem, sjukhus, skolor och till barn från fattiga familjer i Rumänien, Moldavien och Ukraina.
  • Alla julklappar har samma innehåll, bland annat skrivblock, penna, tandborste och tandkräm, samt en hälsning från ett barn i Sverige.


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen har sedan 1958 arbetat för att förändra framtiden för utsatta människor. 2017 gick runt 100 miljoner kronor till våra ändamål, främst hjälpinsatser i fyra världsdelar med tyngdpunkt på Afrika. Största delen av pengarna är gåvor från privatpersoner i Sverige. Vårt fokus ligger på att hjälpa människor att hjälpa sig själva att förändra sina livsvillkor. Därför har vi ett nära samarbete med lokala partners inom tre huvudområden: social omsorg, utbildning och självförsörjning. Läkarmissionen arbetar också med humanitärt bistånd. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.