2024-09-17 10:49Nyheter

Humanitär kris i Sudan: Svält fastställd för första gången på 7 år – Läkarmissionen på plats

Flyktingläger, Tchad Flyktingläger, Tchad

Vi står inför en global humanitär katastrof. För första gången på sju år har svält nu fastställts i världen, och Sudan är i epicentrum. Läkarmissionens påverkanschef Isabella Olsson är på plats i krisen.

– Situationen i Sudan är akut och våra team arbetar i samtliga provinser för att nå de mest utsatta. Vi finns också på plats i östra Tchad, precis vid gränsen till Sudan, där vi ansvarar för vatten och sanitet i 11 olika flyktingläger, säger Isabella Olsson.

Människor dör redan av undernäring och hunger, enligt World Food Program (WFP). Situationen är akut och kräver omedelbar uppmärksamhet.

Sedan konflikten bröt ut i Sudan 2023 har över hälften av landets befolkning – omkring 25 miljoner människor – ett akut behov av humanitärt stöd och skydd. Över 1,5 miljoner har tvingats fly till grannländer som Centralafrikanska republiken, Tchad, Egypten, Etiopien och Sydsudan, vilket skapat en av världens största flyktingkriser.

Hungern är utbredd och FN:s flyktingorgan (UNHCR) uppskattar att nära 18 miljoner människor står inför akut svält. Konflikten har spridit sig till nyckelområden som Aj Jazirah, Sudans främsta odlingsmark, vilket förvärrar situationen ytterligare. Samtidigt förstör stridigheterna vattenledningar och livsnödvändig civil infrastruktur. Kolera, mässling och malaria sprider sig snabbt, och två tredjedelar av befolkningen står utan tillgång till sjukvård.

Läkarmissionens arbete och närvaro i regionen

Läkarmissionen leder hela det livsviktiga WASH-arbetet (vatten, sanitet och hygien) i Sudan i samarbete med UNICEF. Vi har 103 medarbetare på plats som arbetar outtröttligt för att säkra vattenförsörjning och restaurera infrastruktur. De senaste två åren har vi borrat och restaurerat 357 brunnar och försett över 524 000 människor med rent vatten.

Vår påverkanschef, Isabella Olsson, är baserad i N'Djamnea och österut vid gränsen till Sudan, i flyktinglägren där Läkarmissionen ansvarar för vatten och sanitet. Hon finns tillgänglig för intervjuer, direktrapporter och för att underlätta besök till flyktingläger vid Sudans gräns.

Kontakta oss för mer information, intervjuer eller besök:

Läkarmissionen/LM International

Isabella Olsson, Påverkanschef

E-post: isabella.olsson@lminternational.org

WhatsApp: +46764929650

 

För intervjuer i Sverige:

Josephine Sundqvist, Generalsekreterare

E-post: josephine.sundqvist@lakarmissionen.se

Mobil: 070-190 80 38

 

 


Om Läkarmissionen

Läkarmissionen är en biståndsorganisation som verkar för hållbar fattigdomsbekämpning utifrån ett rättighetsperspektiv. Våra fokusområden är social och ekonomisk inkludering, utbildning, hälsa samt vatten, sanitet och hygien (WASH). Organisationen grundades 1958 och har idag cirka 300 anställda runt om i världen. Primärt arbetar vi för marginaliserade samhällsgrupper och kvinnor och barn som lever i utsatthet. Vi fokuserar på arbete i Afrika, Latinamerika, Mellanöstern och Europa. Det gemensamma arbetet leds från Läkarmissionens globala kontor i Stockholm. Verksamheten finansieras genom insamling från allmänheten i Sverige och institutionella bidrag. Läs mer på www.lakarmissionen.se eller följ oss på facebook.com/Lakarmissionen.


Kontaktpersoner

Josephine Sundqvist
Generalsekreterare
Josephine Sundqvist
Isabella Olsson
Head of Global Advocacy
Isabella Olsson